Ministrul grec de finante a plecat zambitor de la intalnirea de luni seara cu omologii sai din zona euro. Iar in fata jurnalistilor a aratat un optimism intrecut doar de esecul rasunator al negocierilor.
Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante: "
Discutiile vor continua maine si poimaine si nu am niciun dubiu ca in cele din urma vom ajunge la un acord, benefic atat pentru Grecia, cat si pentru Europa."
Varoufakis a respins din start propunerea partenerilor europeni de extindere a programului de imprumut si a catalogat planul drept "absurd", iar conditiile impuse "inacceptabile."
Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante: "Singura concesie a fost adaugarea sintagmei nebuloase "ceva flexibilitate" in aplicarea programului. Cand am intrebat ce inseamna cele doua cuvinte magice, nu am primit un raspuns exact. Inseamna asta ca pensiile cele mai mici vor fi taiate cu 5 procente, 10 procente, cu cat?"
In fata unui refuz categoric, ministrii europeni de finante i-au dat Greciei un ultimatum. Are timp o saptamana sa accepte prelungirea acordului in valoare de 240 de miliarde de euro. In caz contrar, va ramane fara finantare...
Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup: "Primul pas este un acord pentru extinderea programului, dupa care vom discuta despre conditiile acestuia. Nu invers."
Un acord trebuie gasit cat mai repede, intrucat noua intelegere trebuie sa primeasca aprobarea liderilor europeni, iar actualul program se incheie pe 28 frebruarie. Fara banii primiti din partea creditorilor internationali, Grecia risca sa intre in incapacitate de plata, mai ales ca pana in vara trebuie sa faca si o serie de plati in valoare de mai multe miliarde de euro catre FMI si Banca Centrala Europeana.
Saptamana decisiva pentru Grecia si zona euro
Luni a inceput o saptamana decisiva pentru Grecia in ceea ce priveste ramanerea in zona euro, in conditiile in care ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit luni pentru a lua o decizie in legatura cu datoria publica a guvernului de la Atena, relateaza Reuters si Wall Street Journal.
Propunerea Europei, ca Grecia sa aplice conditiile din actualul plan de salvare, a fost insa considerata "absurda" si "inacceptabila", a declarat un oficial guvernamental grec, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, transmite Bloomberg.
"Insistenta ca noul guvern sa execute memorandumul propus este absurda si inacceptabila. Implementarea acestuia a fost exclusa de la masa discutiilor la summit. Cei care aduc din nou subiectul in fata isi pierd timpul. Tinand cont de toate acestea, nu poate fi vorba de un acord astazi", a spus sursa elena.
"House of cards/Culisele puterii", metafora pentru Grecia
Tot mai multi oficiali si analisti se gandesc la iesirea Greciei din zona euro. Care ar fi urmarile unui asemenea deznodamant si ce risca uniunea monetara sunt doua intrebari pe marginea carora speculeaza convingator un reportaj al postului CNN.
"Exista doua feluri de durere: aceea care te face mai puternic si durerea inutila, suferinta de dragul suferintei. Eu n-am rabdare pentru lucrurile inutile".
Nina Dos Santos, corespondent CNN: "
Serialul de mare succes al retelei Netflix "House of cards/Culisele puterii" este o metafora pentru Grecia si rolul ei de pivot in zona euro. Din afara pare o structura impresionanta si trainica, in realitate s-ar putea dovedi fragila si vulnerabila. O singura miscare gresita si intregul esafodaj se poate prabusi".
Grecia a pornit o lupta pe viata si pe moarte cu creditorii sai.
House of cards: "Prietenii iti pot deveni cei mai mari dusmani"
Alexander Stubb, prim--ministru al Finlandei: "Suntem 18 tari ale zonei euro cu angajamente si una singura, Grecia, cu pretentii".
Alexis Tsipras, prim-ministru al Greciei: "Sunt foarte increzator ca impreuna putem gasi o solutie convenabila pentru toata lumea".
Pana cand se va intampla asta, cateva dintre cartile de joc ale Greciei ar putea zgudui fundatia financiara a tarii. Inainte de sfarsitul anului, Atena trebuie sa ramburseze catre FMI, 18, 7 miliarde de dolari. Iar Bancii Centrale Europene trebuie sa-i ramburseze in iulie 13 miliarde si jumatate de euro si inca 13 miliarde in august.
Nina Dos Santos, corespondent CNN: "Dar uitati de cifre, pentru ca pana una alta, adevarata carte rebela este increderea".
"A doua zi dupa alegeri m-am dus la banca si mi-am scos o treime din economii pentru ca eu cred ca noul premier joaca la noroc, risca prea mult".
Daca oamenii isi vor retrage economiile din banci, intrarea in incapacitate de plata va fi inevitabila, iar iesirea din zona euro, un risc major.
Nina Dos Santos, corespondent CNN: "Este fara indoiala un joc cu miza mare. Cine are insa mana castigatoare?"
Premierul Alexis Tsipras doreste incheierea unui acord-punte pe sase luni cu creditorii sai, pentru ca ulterior guvernul sa semneze "un nou contract" cu zona euro
O eventuala iesire din zona euro a Greciei ar fi "
cea mai scumpa solutie atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro", a declarat Klaus Regling, seful Mecanismului European de Stabilitate, care a precizat ca liderii europeni incearca sa evite aceasta situatie, potrivit
Wall Street Journal.
Datoria Greciei se ridica in prezent la aproximativ 325 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB.
Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit luni pentru a lua o decizie in legatura cu situatia din Grecia, dupa ce miercuri o reuniune extraordinara a Eurogrupului s-a incheiat fara un acord intre Grecia si partenerii sai din zona euro.
Mai multi oficiali greci s-au intalnit in acest weekend cu reprezentanti ai creditorilor internationali, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru a discuta termenii tehnici ai propunerii pe care guvernul grec o va inainta luni ministrilor de finante din zona euro, relateaza Bloomberg.
Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat ca partile au ajuns deja la mai multe puncte comune in urma consultarilor din acest sfarsit de saptamana.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, a reiterat faptul ca Grecia nu este dispusa sa continue programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu creditorii sai internationali si ca guvernul lui Tsipras "este determinat sa isi respecte promisiunea fata de poporul grec" de a pune capat politicilor de austeritate.
"Negocierile de luni vor fi dificile. Totusi, sunt increzator", a declarat Tsipras pentru publicatia germana Stern.
BCE a decis joi sa suplimenteze fondurile puse la dispozitie bancilor elene prin facilitatea de finantare de urgenta (ELA) cu 5 miliarde de euro, la 65 de miliarde de euro.
Principalul dezavantaj al creditele acordate prin ELA este nivelul mai mare al dobanzii, de 1,55% pe an, fata de rata de 0,05% pe an pe care BCE o cere bancilor centrale din zona euro pentru imprumuturile obisnuite.
Saptamana trecuta, BCE a hotarat sa nu mai permita bancilor din Grecia folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
Germania - sceptica, Franta - dispusa sa negocieze
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, s-a declarat sceptic in privinta ajungerii la acord intre Grecia si creditorii internationali, in timp ce omologul sau francez, Michel Sapin, s-a aratat dispus sa negocieze termenii returnarii datoriei de catre guvernul elen.
"Din ce am auzit despre discutiile tehnice care au avut loc in weekend sunt foarte sceptic. Dar vom primi un raport astazi si vom vedea", a afirmat Schaeuble, citat de BBC News.
Mai multi oficiali greci s-au intalnit in weekend cu reprezentanti ai creditorilor internationali, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru a stabili termenii tehnici ai propunerii pe care guvernul grec o inainteaza luni ministrilor de finante din zona euro.
Schaeuble a precizat ca Germania nu doreste ca Grecia sa paraseasca zona euro, dar pentru ca aceasta situatie sa fie evitata guvernul de la Atena trebuie sa indeplineasca "un minim de cerinte". "Problema este ca nimeni nu mai vrea sa dea bani Greciei fara garantii", a declarat ministrul german.
Pe de alta parte, ministrul francez de Finante s-a aratat mai optimist decat omologul sau german in ceea ce priveste rezultatul intalnirii de luni, subliniind disponibilitatea Frantei de a negocia conditiile in care Grecia va returna datoria, transmite MarketWatch.
"Grecii trebuie sa spuna ca vor da inapoi platitorilor de taxe din Europa datoria pe care o au. Dar nu cred ca acest lucru trebuie sa se faca exact in aceleasi conditii. Maturitatea obligatiunilor, dobanzile, toate acestea pot fi discutate", a declarat Sapin.
Ministrul francez a luat in calcul si o eventuala decizie a guvernului elen de a parasi zona euro, insa a afirmat ca o astfel de mutare presupune "pericole imense" pentru Grecia.
Principalul indice al bursei de la Atena, ASE, a scazut luni cu 3,8%, in conditiile in care a incheiat saptamana precedenta cu un avans de 11%. Randamentele obligatiunilor pe trei ani ale Greciei au urcat luni cu 1,19 puncte procentuale, la 17,04%, inaintea intrunirii ministrilor Finantelor din zona euro.
Cat de real este riscul iesirii Greciei din zona euro si cu ce consecinte
In iulie 2012, seful BCE, Mario Draghi, pleda pentru mentinerea zonei euro intacta “indiferent de pret”. Mesaj care a tinut speculatorii departe aproape trei ani. Bursele europene, de la Dublin la Atena, au cunoscut cel mai spectaculos reviriment dupa prabusirea pietelor financiare, in urma falimentului Lehman Brothers, in 2008.
Desi nu a fost o perioada de crestere economica sustinuta, temerile pentru Grecia s-au estompat in timp, iar iesirea din recesiune dupa sase ani indica faptul ca tara este pe drumul cel bun.
Ceea ce nu s-a schimbat, insa, este riscul ca Grecia sa paraseasca blocul monetar format din 19 state. Ceea ce Ebrahim Rahbari de la Citigroup numea in 2011 “Grexit” s-a intors si pare sa provoace tulburari semnificative pe pietele financiare in 2015.
Editorialistul WSJ, Stephen Fidler, vorbeste despre un “deceniu pierdut” pentru Europa, care incepe al optulea an dupa dezastrul financiar din 2008 cu aceleasi incertitudini si doar cei mai optimisti dintre europeni mai cred ca zona euro va descoperi solutia pentru o crestere puternica si rapida in urmatorii doi ani.
Parasirea zonei euro ar transforma Grecia intr-o paria a pietelor internationale, ar atrage controlul capitalurilor si ar transforma din nou bancile in tinte. Economia probabil ca se va contracta din nou, iar guvernul ar fi presat sa introduca politici severe de reglementare a pietelor, scrie
Bloomberg.
Pentru Holger Schmieding, analist la Berenberg, o astfel de decizie luata de Grecia ar fi comparabila cu situatia in care “Venezuela ar ramane fara petrol”, tara latino-americana indreptandu-se vertiginos catre default, din cauza prabusirii pretului petrolului.
Iar dupa caderea Greciei, speculatorii si-ar intrepta imediat atentia catre alte posibile victime: Cipru, Spania sau Italia. In aceste conditii, analistii sustin ca Europa s-ar putea confrunta cu o noua contagiune, ca cea din 2011-2012, cand Portugalia, Cipru, Spania si Irlanda au avut nevoie de imprumuturi de bail-out. Mai ales pe fondul unui climat general fragil in 2015, cu alegeri care se apropie in Portugalia si Spania, in timp ce Franta si Italia, doua dintre cele mai mari economii ale UE, inca se lupta cu datoriile publice record.
“Ar fi un precedent periculos daca Grecia ar parasi zona euro, pentru ca acest lucru ar stimula si alti membri ai blocului monetar sa faca acelasi lucru, acesta fiind primul pas catre disparitia euro. Pierderea unui membru al familiei ar deschide o cutie a Pandorei”, spune Carsten Brzeski, analist sef la ING-DiBa din Frankfurt.
Cei mai multi dintre analistii chestionati de Bloomberg sunt, insa, de parere ca Grecia are trebui sa ramana in zona euro si sustin ca riscul ca acest lucru sa se intample este sub 25%.