Sacul fara fund al Europei. Dupa taieri de 100 mld. euro si ajutoare externe de 200 mld., datoria Greciei a scazut cu doar 1 mld. euro
Datoria Greciei a scazut cu mai putin de 1 miliard euro in ultimii trei ani de austeritate, de la 310,3 miliarde euro in martie 2010 la 309,36 miliarde de euro in martie anul acesta, perioada in care statul elen a beneficiat si de stergerea unor obligatii financiare de peste 100 de miliarde de euro.
Datoria a crescut cu 29 miliarde de euro in perioada de 12 luni incheiata in martie, arata date ale Ministerului Finantelor de la Atena, citate de cotidianul local To Vima, scrie Mediafax.
Grecia avea o datorie publica de 280,3 miliarde de euro in martie 2012, dupa stergerea a peste 100 de miliarde de euro prin impunerea de pierderi mari investitorilor din sectorul privat care detineau obligatiuni ale statului.
De asemenea, guvernul a derulat in decembrie o campanie de rascumparare de obligatiuni proprii la preturi mult sub valoara nominala, folosind bani imprumutati de la fondul de urgenta al zonei euro. Rascumpararea de obligatiuni a ajutat statul sa economiseasca circa 20 miliarde de euro in privinta administrarii datoriei.
Datoria Greciei a atins un nivel record de 367,9 miliarde de euro in decembrie 2011.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, fondul de urgenta al zonei euro si FMI au acordat Greciei imprumuturi de 205,1 miliarde de euro, prin doua pachete diferite de sprijin financiar.
In timp ce datoria a coborat foarte putin, prabusirea economiei, cu circa un sfert din PIB fata de 2008, face nivelul indatorarii nesustenabil, noteaza To Vima.
Comisia Europeana estimeaza o indatorare de 175% din PIB pentru acest an si 2014, urmata de un declin treptat, pana la 160% din PIB in 2016.
Pachetele de imprumuturi externe au fost conditionate de adoptarea de masuri dure de austeritate de catre guvern, inclusiv concedieri in sectorul public, reduceri de salarii, cresteri de taxe si privatizari.
Pana la sfarsitul anului 2020, Grecia s-a angajat sa achite in contul datoriei 82 miliarde de euro. Ulterior, guvernul trebuie sa plateasca anual intre 4 si 8 miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: