Agentia de rating a atribuit ratingului Spaniei perspectiva negativa si a aratat ca statul are nevoie de "masuri ambitioase la nivel european" pentru a evita inrautatirea situatiei.

"Consideram ca au crescut riscurile fata de performanta si flexibilitatea fiscala, datoria de stat, in special in lumina cresterii obligatiilor financiare neprevazute in buget care ar putea aparea", se arata intr-un comunicat al S&P, citat de Mediafax.

Moody's atribuie Spaniei ratingul "A3", cu perspectiva negativa, iar Fitch califica spania la "A", de asemenea cu perspectiva negativa.

Decizia anuntata de S&P este prima actiune asupra ratingului Spaniei in mandatul guvernului condus de premierul Mariano Rajoy, investit in decembrie.

Ratingul Spaniei a fost coborat astfel de S&P pentru cea de-a doua oara in acest an. Agentia a retrogradat in ianuarie noua state din zona euro, printre care si Spania cu doua trepte.

Un purtator de cuvant al Ministerului spaniol al Economiei a declarat ca decizia S&P nu reflecta in mod adecvat impactul reformelor anuntate de guvern asupra revigorarii economiei.

Spania a intrat in primul trimestru al acestui an in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani. "Nu au luat in considerare reformele prezentate de guvernul spaniol, care vor avea un impact puternic asupra situatiei economice", a declarat reprezentantul guvernlui, Esther Barranco.

Printre masurile introduse de guvern in primele patru luni de mandat se numara legislatie pentru flexibilizarea reglementarilor de pe piata muncii, consolidarea sectorului bancar si prevenirea cheltuielilor excesive la nivelul autoritatilor regionale.

Miercuri, guvernul de la Madrid a prezentat cel mai auster buget din anii '70, reusind sa depaseasca primul mare obstacol in parlament dupa executia bugetara dezamagitoare din primul trimestru, care a alimentat temerile ca statul va rata tintele de reducere a deficitului bugetar.