Ana si Natalia locuiesc de doi ani in Rio de Janeiro. Amandoua au absolvit dreptul, la Madrid. In Brazilia, nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca in acest domeniu, dar sunt multumite ca au o slujba.

"Brazilia este o usa deschisa. Este o speranta ca iti poti castiga traiul, mai ales pentru spanioli. Trebuie sa inveti o noua limba si o noua cultura, dar este mai bine decat sa ramai in tara, deprimat, fara loc de munca, locuind in casa parintilor", a spus Ana Olivia.

Intre 2009 si 2012, numarul celor veniti sa munceasca in Brazilia a crescut cu 70 de procente. Motivele sunt intemeiate. Tara traverseaza un boom economic, datorita zacamintelor de petrol recent descoperite, a unei economii in crestere si a unor evenimente sportive de talie internationala pe care le va gazdui in viitor.

In marile orase se construieste mult - stadioane, autostrazi, rute de metrou, toate pentru pregatirea Campionatului Mondial de fotbal din 2014 si a Jocurilor OIimpice din 2016. Nu este de mirare, asadar, ca in sectorul constructiilor se cauta sepcialisti.

"Inginerii din Portugalia au doua optiuni: Africa, tarile unde se vorbeste portugheza, si Brazilia", a declarat Francisco Cruz, inginer constructor din Portugalia.

"Multi tineri vin aici deoarece, pe langa faptul ca limba este aceeasi, aici gasesc un numar din ce in ce mai mare de portughezi", a explicat Ana Goncalves, inginer constructor din Portugalia.

Cei care nu si-au gasit inca o slujba nu isi pierd speranta, mai ales ca, intre timp, se pot relaxa la plaja: "Sunt aici de aproape o saptamana si am trimis cateva CV-uri..."

In Brazilia, rata somajului a atins, la finalul anului trecut, un minim istoric de 5,5% - de doua ori mai mic decat in Uniunea Europeana.