Maestrul bucătar sud-african Mario Barnard a spus că a fost "îngreţoşat" şi că nu a apreciat deloc atunci când a trebuit să mănânce scorpioni fripţi şi insecte prăjite, asezonate cu usturoi şi mirodenii, în timpul unei călătorii pe care a făcut-o în Thailanda în urmă cu patru ani.

Însă acea experienţă de viaţă l-a inspirat pe chef-ul Mario Barnard să testeze la rândul său preparate obţinute din insecte şi a inaugurat în luna iulie un restaurant de tip pop-up în Woodstock, o suburbie în mare vogă a metropolei Cape Town, care propune clienţilor doar alimente de acest tip.

"Insect Experience" este primul restaurant din Africa de Sud care serveşte astfel de feluri alimentare, a precizat Mario Barnard, deşi astfel de stabilimente culinare s-au dovedit tot mai populare în ultimii ani în tot mai multe ţări ale lumii, potrivit Agerpres.

Chef-ul sud-african s-a asociat cu un start-up local, Gourmet Grubb, care transformă larvele unei muşte - Hermetia illucens (musca soldat negru) - în pudră de proteine şi lapte, care pot fi apoi utilizate pentru a produce îngheţată obţinută din insecte.

Clienţii mai aventuroşi din fire pot să încerce să guste din boluri cu insecte mici, inclusiv viermi de făină, dar şi din platouri cu insecte mai mari, precum viermii Mopane, care sunt deja consideraţi o delicatesă în anumite ţări africane.

Noul restaurant din Cape Town va rămâne deschis până în luna noiembrie.

Clienţii de la "Insect Experience" vor putea, de asemenea, să deguste cartofi prăjiţi cu mămăligă şi viermi mopane, alături de chili şi sos chutney, dar şi ravioli din dovlecei şi larve de muşte soldat negru alături de sos de usturoi prăjit, ambele preparate fiind disponibile la preţuri de 50 de ranzi (3,28 dolari americani).

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite a declarat că insectele emit mai puţine gaze de seră şi mai puţin amoniac decât fermele de vaci şi de porci, necesită mult mai puţin teren şi apă şi că pe Terra există peste 1.900 de specii de insecte comestibile.

Oamenii de ştiinţă afirmă că alimentele obţinute din insecte reprezintă o resursă de hrană sustenabilă şi ieftină, care este bogată în proteine, fibre şi minerale.