Insectele, sursă alternativă de proteine? Companiile au început să dezvolte din ce in ce mai multe ferme de larve. Deocamdată, pentru hrana animalelor
Într-un depozit din apropiere de Vancouver, larvele de muşte de tipul “soldatul negru” se hrănesc cu pâine mucegăită, fructe alterate şi resturi de alimente, însă aceasta nu este o groapă de gunoi ci o fermă.
Ferma aparţine firmei Enterra Feed, specializată în creşterea insectelor. După ce va îngrăşa larvele le va procesa în hrană pentru peşti, păsări sau animale de companie, scrie Reuters, preluată de Agerpres.
Sectorul creşterii insectelor, deocamdată mic, dar în creştere, a atras atenţia şi investiţii din partea unor nume importante din industria producerii de hrană pentru animale, care realizează anual o cifră de afaceri de 400 miliarde de dolari, precum Cargill Inc, Wilbur-Ellis Co sau Buhler Group.
La rândul său, lanţul de restaurante McDonald's studiază posibilitatea de a utiliza insecte pentru hrana puilor şi a reduce dependenţa de proteinele din soia.
"Deocamdată lucrurile sunt la nivel conceptual. Suntem încurajaţi de rezultatele iniţiale şi vom continua să susţinem noi studii", declară Nicola Robinson, responsabil pentru lanţul de aprovizionare sustenabil la McDonald's Corp.
Faptul că o serie de mari companii care se ocupă cu producţia de alimente îşi îndreaptă atenţia spre insecte ilustrează preocuparea acestor firme de a găsi surse alternative de proteine care sunt profitabile şi sustenabile pentru hrana animalelor sau ca aditive pentru hrana oamenilor. Insectele sunt doar una din mai multe alternative studiate sau dezvoltate de marile firme din agricultură. Alte variante sunt algele şi proteinele din bacterii.
Creşterea populaţiei mondiale şi extinderea clasei mijlocii a dus la creşterea cu 50% a consumului de carne per capita în ultimele patru decenii, ceea ce a dat naştere la îngrijorări cu privire la oferta de proteine. Sursele tradiţionale de proteine sunt din ce în ce mai nesigure pe fondul modificărilor climatice şi a îngrijorărilor cu privire la impactul fermelor şi pescuitului comercial.
Benoit Anquetil, responsabil de strategie la divizia de nutriţie animală a Cargill, a calificat dezvoltarea de noi surse de proteine drept "o oportunitate pe termen lung". "Sursele sustenabile de proteine sunt o provocare majoră, de acea Cargill evaluează viabilitatea insectelor ca parte a unei soluţii pentru a hrăni lumea", a spus Anquetil.
Pe măsură ce creşte avuţia, oamenii tind să facă trecerea de la o dietă bazată pe cereale şi plate spre una bazată pe carne. Problema este că odată cu creşterea cererii de carne, producţia de nutreţ trebuie să crească şi mai rapid. În mod normal este nevoie de aproximativ două livre de nutreţ (o livră este echivalentă cu 0,4535 kilograme) pentru a produce o livră de carne de pui, iar pentru carnea de porc este nevoie de patru livre de nutreţ.
Extinderea culturilor de soia, nutreţul tradiţional timp de decenii pentru crescătorii de animale, nu mai poate fi o soluţie pe termen lung pentru că duce la despădurire şi utilizarea excesivă a unor chimicale. În plus, livrările de carne de peşte, din acvacultură sau din capturi, fluctuează din cauza ciclurilor climatice, pescuitului excesiv şi reglementărilor pentru a evita pescuitul excesiv.
Specialiştii în nutriţie şi oamenii de ştiinţă promovează de mult timp utilizarea insectelor în hrana oamenilor ca o sursă sustenabilă şi ieftină de proteine, însă mâncatul de insecte este o perspectivă neapreciată în multe ţări şi culturi. În schimb, introducerea proteinelor din insecte în zonele mai inferioare ale lanţului trofic ar putea fi acceptată mai uşor.
Pe acelasi subiect: