Potrivit Kyev Post, care citeaza Ukraine Today, decretul care a fost transformat in lege in aceatsa saptmana, prevede ca strainii “pot participa la misiuni sub legea martiala, precum si in operatiuni de conflict armat”.

Militarii straini pot participa la operatiuni in timpul misiunilor militare, inclusiv in conflictele armate, in concordanta cu legile internationale, tratatele internationale si legislatia ruseasca”, prevede decretul, citat de Russia Today.

Potentialii mercenari trebuie sa stie limba rusa si sa nu fie investigati pentru infractiuni criminale.

Rusia nu este singura tara care foloseste mercenari platiti pentru a lupta in zonele de conflict, presa speculand ca si Ucraina a angajat soldati straini pentru conflictul cu insurgentii prorusi din estul tarii.

Cea mai cunoscuta armata de mercenari este Legiunea Straina, din Franta, infiintatat in 1831, care are angajati in prezent 8.000 de soldati din 130 de tari.

Presa a speculat anul trecut ca in armata rebelilor prorusi care lupta in estul Ucrainei s-ar afla si doi mercenari romani. Totodata, insurgentii ar cauta voluntari pe retelele de socializare si le promit tigari, mancare si “poate” bani.

Nu le pasa daca eventualii doritori au pregatire militara si anunta ca recrutii vor avea parte de 2 saptamani de instructie. Atentie, spun expertii militari, asemenea anunturi pot fi capcane mortale. Cei care sunt tentati sa le dea crezare vor fi transformati in carne de tun.

Asa-numitul premier al autoproclamatei Republici Donetk anunta saptamana trecuta ca doi compatrioti de-ai nostri lupta in Ucraina de partea rebelilor, alaturi de voluntari ai altor natii. Informatia nu a fost confirmata din alte surse. Cert este ca separatistii incearca sa recruteze voluntari pe retelele de socializare. Indiferent de unde ar fi ei.

Reporterii Stirilor ProTV au sunat la asa-zisul centru de recrutare din Donetk. Miza? Aflarea unor informatii importante pentru cei care ar fi tentati sa raspunda la chemare. Informatii ce pot face diferenta intre viata si moarte.