Graţie solului fertil şi investiţiilor în agricultură, producţia de grâu a Rusiei a crescut exploziv în ultimii ani ceea ce a permis acestei ţări să cucerească cote de piaţă de la alţi mari exportatori precum SUA şi Canada, scrie Agerpres.

Însă, recolta de grâu din ce în ce mai mare a Rusiei se adaugă unei supraoferte mondiale de grâu care a dus în jos cotaţiile futures la bursa de la Chicago cu 50% începând de la mijlocul lui 2012.

Cea mai recentă recoltă de grâu a Rusiei a depăşit orice aşteptări graţie temperaturilor favorabile din primăvară şi vară. Recolta record şi nivelul relativ scăzut al rublei a menţinut grâul rusesc competitiv la export, în timp ce condiţiile favorabile din timpul iernii a menţinut liniile de navigaţie deschise pentru o perioadă mai mare de timp decât de obicei.

Estimările SovEcon şi IKAR cu privire la livrările de grâu ale Rusiei sunt mai mari decât cele ale Departamentului american al Agriculturii, care prognozează pentru acest sezon livrări de grâu rusesc de aproximativ 36 milioane de tone. Acestea ar fi cele mai mari exporturi de grâu realizate de o ţară după cele 36,8 milioane de tone livrate de SUA în sezonul 1992-1993.

Cu toate acestea, recordul absolut în materie de exporturi de grâu este cel de 48,2 milioane de tone stabilit de SUA la începutul anilor 1980. Livrările de grâu ale SUA au rămas la un nivel ridicat de-a lungul acelui deceniu, unul dintre motive fiind şi acela că fosta URSS se baza pe importuri de grâu.