Cea mai mare cooperativa agricola din Franta, InVivo, estimeaza o scadere de la 12% pana la 7% a cotei ocupata de Franta pe piata mondiala si in aceste conditii InVivo va fi nevoita sa recurga la furnizori din alte tari, inclusiv din statele riverane Marii Negre, pentru a face fata cererilor clientilor.

La randul sau, firma de consultanta Agritel estimeaza ca veniturile realizate de fermierii francezi ar putea sa se reduca la jumatate, pana la 740 euro pe hectar, ceea ce inseamna ca o recolta de pe o suprafata de 120 de hectare ar urma sa aduca fermierilor pierderi de aproape 60.000 de euro.

"Am mai avut recolte proaste si preturi proaste, dar nu am avut niciodata ambele impreuna. Pana acum ne-am descurcat, dar anul acesta nu o vom scoate la capat. Va trebui sa recurgem la economii", a declarat fermierul francez Stephane Jean.

Inundatiile din Franta, care ameninta si tara vecina Germania, al doilea mare producator din UE, precum si tarile baltice, vor obliga importatorii sa se adreseze cultivatorilor din regiunea Marii Negre pentru a-si acoperi necesitatile. Acest lucru deschide calea pentru statele din regiune sa vanda grau pe piete precum Maroc sau Algeria.

Compania bulgara Vitagrain BG a avut discutii preliminare pentru a vinde grau in Franta declara directorul general Martin Roussev si cel putin un trader francez vrea sa cumpere grau din Romania, a declarat o sursa din apropierea discutiilor.

Avantajul graului din Bulgaria si Romania este ca acestea este scutit de la plata taxelor pe import in Franta deoarece fac parte din Uniunea Europeana.

Insa reversul la graul din Marea Neagra reprezinta un risc pe termen lung pentru cultivatorii francezi deoarece clientii lor pot gasi noi furnizori. "Atunci cand esti obisnuit sa cumperi fructe de la un magazin si acel magazin se inchide pentru reparatii, mergi la un alt magazin si constati ca fructele sunt la fel de bune", a declarat directorul Agritel, Michel Portier.