Autoritatile de la Moscova au convenit anularea a 90% din datoriile Cubei, de 32 de miliarde de dolari, catre Uniunea Sovietica. Acordul a fost finalizat la Moscova, in luna octombrie, dar trebuie sa fie aprobat de Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului.

Cuba va mai avea de platit datorii de 3,2 miliarde de dolari, pe parcursul a 10 ani, a relatat Reuters, citand diplomati rusi si europeni. Negocierile continua in legatura cu modalitatea in care Cuba, aflata inca sub un embargou economic impus de Statele Unite, va stinge datoriile.

Potrivit diplomatilor, chiar si o plata anuala de 320 de milioane de dolari ar fi dificila pentru Cuba, care castiga circa 18 miliarde de dolari pe an din exporturi.

Cuba, care oficial este inca un stat comunist, a intrat in incapacitate de plata la sfarsitul anilor 1980, dar recent a incercat sa isi imbunatateasca reputatia prin restructurarea datoriilor vechi.

Premierul rus Dmitri Medvede a semnat un acord in februarie, in timpul unei vizite in Cuba, pentru rezolvarea problemei datoriilor pana in 2014. Miscarea unilaterala a iritat membrii Clubului de la Paris al natiunilor creditoare, care prefera o solutie colectiva pentru tarile datoare.

Cuba datoreaza 5-6 miliarde de dolari catre alti membri ai Clubului de la Paris.

Din acest grup fac parte Canada, Franta, Germania, Japonia, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite, precum si mai multe tari europene mai mici.