Moscova ingroapa Ucraina. Costul asigurarii datoriilor Kievului a atins maximul ultimilor patru ani, dupa ce Rusia a refuzat un imprumut
Costul asigurarii pentru neplata datoriilor Ucrainei (CDS-uri) a urcat luni la maximul ultimilor patru ani, dupa ce Rusia a pus sub semnul intrebarii acordarea unei asistente financiare imediate pentru statul ucrainean, relateaza Bloomberg.
CDS-urile pentru obligatiunile Ucrainei pe termen de cinci ani au crescut cu 0,21 puncte procentuale, la 11,19%, cel mai ridicat nivel atins dupa ianuarie 2010. Randamentul obligatiunilor care ajung la maturitate in iunie 2014 a avansat cu 0,75 puncte procentuale, la 19,15%.
Un consilier politic din staff-ul presedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Markov, a declarat ca liderul de la Kremlin crede ca "timpul este de partea sa" in negocierile cu omologul sau ucrainean, Viktor Ianukovici, referitoare la apropierea legaturilor economice, inclusiv la uniunea vamala.
La Kiev, confruntarile dintre demonstrantii anti-guvernamentali si fortele de ordine au intrat in a treia saptamana, in timp ce dobanda overnight la care se imprumuta bancile a atins cel mai ridicat nivel din acest an.
"Sunt suprins ca pretul obligatiunilor nu a scazut mai mult, avand in vedere gravitatea situatiei. Va fi dificil pentru Ianukovici sa isi asigure fie banii rusesti, fie un ajutor din partea UE sau a FMI", a declarat Tim Ash, economist sef pentru piete emergente la Standard Bank in Londra.
Ucraina are nevoie de imprumuturi de cel putin 10 miliarde de dolari pentru a-si imbunatati balanta de plati si a evita riscul unui default (incapacitate de plata), a declarat sambata vicepremierul ucrainean Serhi Arbuzov.
Guvernul de la Kiev a respins conditiile cerute de FMI in schimbul unui program de ajutor, care includeau si preturi mai mari ale energiei.
Rezervele valutare ale Ucrainei au scazut cu peste 6 miliarde de dolari in ultimul an, la 18,79 miliarde de dolari la sfarsitul lunii noiembrie, in urma sustinerii monedei hrivnia de catre banca centrala si a platii unor datorii externe.
Pana la sfarsitul acestui an rezervele valutare ar putea cobori sub 18 miliarde de dolari, din cauza crizei politice si a tensiunilor de pe piata monetara, considera un analist din Kiev.
Pe acelasi subiect: