Lupta pentru Polul Nord se intensifica. Putin ordona sporirea prezentei militare in Arctica, dupa ce Canada a sfidat Rusia pentru a-si extinde suveranitatea
Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat marti sporirea prezentei ruse in Arctica, la o zi dupa ce Canada a lansat procedura de extindere a suveranitatii in regiune, relateaza AFP.
"Cer sa se acorde o atentie particulara desfasurarii de infrastructuri si unitati militare in Arctica", a declarat Vladimir Putin, intr-o reuniune la Ministerul Apararii.
"Rusia este tot mai interesata de aceasta regiune in viitor, va reveni in ea si este necesar sa dispuna de toate parghiile pentru a-si asigura securitatea si a-si apara interesele nationale", a adaugat presedintele. El a precizat ca este vorba despre redeschiderea aeroportului militar de la Tiksi, in zona polara, in nordul Iakutiei (Siberia orientala), si de efectuarea unor lucrari la aeroportul de la Severomorsk, la Marea Barents, in nord-vestul Rusiei.
Canada a anuntat luni ca a depus un dosar la o comisie speciala ONU pentru a-si extinde suveranitatea asupra Polului Nord geografic, sfidand Rusia, care si-a amplasat deja steagul acolo.
Canada vrea sa dovedeasca faptul ca "dorsala Lomonosov" este o extindere a platoului continental si sa revendice astfel Polul Nord, potrivit dosarului prezentat luni de catre Guvern.
Pe creasta acestui lant muntos submarin, care traverseaza Oceanul Arctic, cu o lungime de 1.800 de kilometri, situat intre apele siberiene si insula canadiana Ellesmere, a plasat o misiune rusa, in vara lui 2007, la o adancime de 4.200 de metri, pe axa Polului Nord, steagul alb-albastru-rosu al Rusiei.
Atunci operatiune foarte mediatizata a insistat asupra suprematiei ruse in Marele Nord (Ottawa nu dispune de vreun port la aceasta latitudine si nici de spargatoare de gheata nucleare) si a declansat furia guvernului canadian.
Rusia a abordat in septembrie o nava ce apartinea organizatiei ecologiste Greenpeace, dupa ce membri ai acesteia au incercat sa escaladeze o platforma petroliera rusa in Marea Barents. Cei 30 de membri ai echipajului, dintre care 26 sunt straini, au fost inculpati initial pentru piraterie, acuzatie schimbata ulterior in "huliganism". Ei risca pana la sapte ani de inchisoare. Au fost incarcerati provizoriu timp de doua luni, in pofida unor proteste internationale, dupa care au fost eliberati cu interdictia de a parasi teritoriul rus.