Criza in Crimeea: Guvernul a fost demis de Parlament. Regiunea ar putea deveni autonoma pe 25 mai. Cat de iminent este un razboi asemanator celui din Osetia de Sud, la 400 km de Romania
UPDATE In timp ce lucrurile par sa revina pe fagasul normal pe Euromaidanul din Kiev, nu toti ucrainenii cred ca problemele lor s-au rezolvat. In special, populatia rusofona din Crimeea, provincie care apartine de Ucraina doar din 1954, devenit noul punct fierbinte din regiune, asupra caruia sunt atintiti ochii intregii lumi.
Criza in Crimeea
Parlamentul Crimeei anunta ca va organiza un referendum pe tema statutului regiunii. Parlamentul a declarat ca referendumul este despre "imbunatatirea statutului autonomiei si extinderea competentelor sale".
Parlamentul regiunii autonome Crimeea a demis Guvernul local, in cursul unui vot desfasurat joi seara. Parlamentul a adoptat aceasta decizie in contextul in care este ocupat de cateva ore de un grup de protestatari prorusi.
Parlamentul din Crimeea a stabilit data de 25 mai pentru organizarea unui referendum pe tema statutului regiunii autonome ucrainene. Astfel, pe 25 mai, in intreaga Ucraina va fi organizat scrutinul prezidential anticipat decis dupa demiterea presedintelui Viktor Ianukovici. Parlamentul a precizat ca referendumul vizeaza "imbunatatirea statutului autonomiei regionale si extinderea competentelor".
"Potrivit principiilor care stau la baza democratiei, plenul Parlamentului Crimeei considera ca singura cale de iesire din situatie este recurgerea directa la popor. Suntem increzatori ca doar organizand un referendum pe tema imbunatatirii statutului autonomiei si extinderea competentelor sale, crimeenii vor putea sa determine viitorul autonomiei ei insisi, fara presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presa al Parlamentului.
Persoane inarmate neidentificate au preluat controlul, joi dimineata, asupra Parlamentului si Guvernului din Crimeea, la Simferopol, capitala acestei republici autonome rusofone din Ucraina afectate de tensiuni separatiste, a anuntat agentia Interfax, citata de Mediafax.
Preluarea controlului acestor sedii, in apropierea carora mii de persoane care sustin sau se opun noii puteri proeuropene s-au confruntat miercuri, a fost confirmata agentiei de catre serviciul de presa al Parlamentului.
In consecinta, presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a avertizat flota rusa la Marea Neagra impotriva oricarei "agresiuni militare”.
"Ma adresez comandantilor militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagra: toti militarii trebuie sa ramana pe teritoriul prevazut prin acorduri. Orice miscare de trupe inarmate va fi considerata o agresiune militara", a declarat Turcinov in Parlament.
"Kremlinul vrea sa distruga integritatea teritoriala a Ucrainei. Rusia poarta un razboi mediatic impotriva Ucrainei, prezentand evenimentele in mod mincinos", a acuzat, in fata deputatilor, liderul unui partid nationalist, Oleg Tiagnibok, unul dintre cei trei lideri politici ai miscarii de contestare care a provocat sambata prabusirea fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici de la putere.
Asemanari, dar mai ales deosebiri, intre Crimeea si Osetia de Sud
Crimeea, in care rusofonii sunt majoritari, este regiunea din Ucraina cea mai susceptibila sa se opuna noilor autoritati de la Kiev, dupa indepartarea lui Ianukovici. Ea a apartinut initial Rusiei, in cadrul fostei Uniuni Sovietice, dupa care a fost alipita Ucrainei in 1954.
Prorusii reclama organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, in sudul Ucrainei, afectata de tensiuni separatiste care s-au intensificat dupa destituirea lui Ianukovici in Parlament, saptamana trecuta.
Inca de la caderea Uniunii Sovietice in 1991, Crimeea a reprezentat o problema pentru regiune. Populatia rusofona din peninsula inca mai reclama legitimitatea deciziei lui Nikita Hrusciov din urma cu 60 de ani, de a transfera Crimeea Ucrainei, existand chiar legende potrivit carora fostul lider ar fi luat decizia in stare de ebrietate.
Temeri legate de posibile conflicte etnice si separatiste au existat in tot acest timp, in special in perioadele de instabilitate politica de la Kiev si mai ales dupa episodul din Caucaz din 2008, cand Rusia a invadat Georgia, pe fondul tensiunilor din republica separatista Osetia de Sud.
Lucrurile sunt, insa, diferite in Crimeea, in comparatie cu tensiunile din Caucaz, din 2008, desi ambele teritorii sunt centre importante ale agitatorilor separatisti, limba predominanta este rusa, iar Moscova are o influenta importanta atata in Georgia, cat si in Ucraina. Diferentele sunt, insa, mai multe, iar analistii sustin ca este putin probabil ca evenimentele din 2008 sa se repete, satazi, in Ucraina.
In primul rand, Ucraina este mult mai mare fata de Georgia, Rusiei fiindu-i astfel mai greu sa-si exercite influenta in aceasta tara. Cele doua teritorii sunt si ele diferite, din punct de vedere geografic si demografic. In timp ce Crimeea are o suprafata de peste 26.000 de kilometri patrati, Osetia de Sud este de sase ori mai mica. Totodata, populatia Crimeei se ridica undeva la doua milioane de persoane, in timp ce in republica separatista din Caucaz populatia este de doar 55.000 de persoane.
Un alt aspect care face o diferenta clara intre Osetia de Sud si Crimeea este ca, in peninsula care apartine de Ucraina, nu toata populatia este rusofona, minoritatea tatara din regiune nemanifestinad nicio simpatie fata de Moscova.
Guvernul rus investeste cinci miliarde de dolari in Crimeea
Desi Rusia a cedat Ucrainei teritoriul de la malul Marii Negre inca din 1954, orasul Sevastopol (aflat la 210 mile marine de Constanta - aprox. 400 km) a ramas sub puterea Moscovei, in conditiile in care in acest port este ancorata intreaga flota militara ruseasca.
Guvernul rus a pregatit un program de investitii in valoare de cinci miliarde de dolari pentru intreprinderi ruse din Crimeea, o republica autonoma situata in sudul Ucrainei, afectata de tensiuni separatiste, scrie cotidianul rus Kommersant in editia de joi, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Acest program a fost creat dupa adoptarea, in decembrie, a unui plan financiar de salvare a Ucrainei de catre Rusia, care prevede consolidarea cooperarii economice intre cele doua tari, scrie ziarul.
Insa Ministerul Economiei s-a adresat in mod oficial, saptamana aceasta, Camerei de Comert si Industrie a Rusiei, careia i-a solicitat sa reuneasca intreprinderile interesate, iar ultima versiune a proiectului prevede o parte separata pentru Crimeea, o regiune majoritar rusofona, la malul Marii Negre, contrar versiunilor anterioare.
"Crimeea este in mod traditional un teritoriu atractiv pentru investitori rusi", a declarat pentru Kommersant Aleksandr Tibulski, un reprezentant de la Ministerul Economiei.
Potrivit ziarului, programul de investitii prevede suma de 1,2 miliarde de dolari pentru construirea unui pod sau tunel peste stramtoarea Kreci, care desparte Crimeea de Rusia, 1,4 miliarde de dolari pentru reconstruirea unei autostrazi care traverseaza Crimeea si 1,8 miliarde de dolari pentru porturile din regiune.
Ucraina a cerut ONU sa monitorizeze situatia securitatii in Crimeea
Ucraina a solicitat ONU sa monitorizeze "zi si noapte" situatia securitatii in Peninsula Crimeea, iar incepand de miercuri informeaza Biroul Secretarului General al ONU cu privire la situatia in regiunea autonoma, a anuntat seful SBU, relateaza agentia Interfax Ukraine in pagina electronica.
"Incepand de astazi (miercuri), Serviciul ucrainean de Securitate (SBU), prin intermediul Ministerului de Externe si misiunea noastra permanenta la ONU va informa cu regularitate Biroul Secrearului General al ONU si statele garante ale integritatii teritoriale si independentei Ucrainei, in principal Rusia si Statele Unite, cu privire la situatia din Republica Autonoma Crimeea", a declarat directorul SBU Valentin Nalivaicenko.
Directorul SBU a facut aceste declaratii in cadrul unei intalniri cu emisarul special al secretarului genral al ONU Robert Serry, potrivit serviciului de presa al SBU.
El a subliniat ca toti membrii Consiliului de Securitate al ONU sunt garantii integritatii teritoriale a Ucrainei. Nalivaicenko a solicitat ca ONU sa monitorizeze nonstop, "prin toate posibilitatile", situatia in domeniul securitatii in Crimeea.
"Garantiile cu privire la integritatea si inviolabilitatea teritoriale ale Ucrainei sunt factorii de baza pentru solutionarea tuturor problemelor privind securitatea in tara noastra, cu asistenta ONU", a declarat directorul SBU.
Vladimir Putin isi pregateste armata de lupta, dar promite sa respecte acordurile cu Ucraina privind flota de la Marea Neagra
Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregatirii pentru lupta a trupelor din centrul si vestul Rusiei.
Aceasta miscare intervine pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, al carei presedinte prorus Viktor Ianukovici a fost inlaturat de la putere de protestatarii prooccidentali la sfarsitul saptamanii, in urma unor violente soldate cu peste 80 de morti.
Casa Alba a recomandat "actorilor externi" sa evite orice "act de provocare" in criza ucraineana, referindu-se la Rusia, care a mobilizat trupe pentru o posibila interventie militara.
Indepartarea de la putere a lui Ianukovici a generat ingrijorari in vest cu privire la o posibila interventie militara a Rusiei in regiunile proruse din Ucraina, in special in Crimeea, unde stationeaza Flota Rusa la Marea Neagra. Dar oficialii rusi au declarat public ca o astfel de miscare este improbabila.
De altfel, ministerul rus de Externe a declarat, joi, ca Rusia va respecta acordurile cu Ucraina privind flota sa la Marea Neagra.
Pe acelasi subiect: