Oleksandr Turcinov, presedinte interimar

Constitutia ucraineana prevede ca presedintele Parlamentului sa asume functia de sef de stat in cazul vacantei postului. Alegeri prezidentiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.

Presedintele Parlamentului le-a dat deputatilor termen pana marti sa formeze o noua majoritate si un Guvern de unitate nationala, intr-o sedinta in Legislativ, care l-a destituit sambata pe Viktor Ianukovici din functia de presedinte al tarii, relateaza AFP.

"Cer deputatilor sa lanseze imediat procesul de constituire a unei noi majoritati parlamentare si de formare a unui guvern de unitate nationala. Acest lucru este necesar sa aiba loc pana marti", a declarat presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov.

Olli Rehn: "UE e pregatita sa acorde sprijin financiar substantial Ucrainei"

Uniunea Europeana (UE) este pregatita sa acorde sprijin financiar substantial Ucrainei odata ce va fi investit un nou guvern si ar trebui sa ofere Kievului o perspectiva europeana clara, a declarat duminica comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

Parlamentul Ucrainei a votat destituirea presedintelui Viktor Ianukovici dupa trei luni de proteste care au luat o turnura violenta in ultimele zile, lasand in urma 82 de morti in urma ciocnirilor dure dintre protestatari si fortele de ordine.
Ianukovici a parasit Kievul si a denuntat o lovitura de stat.

Inlaturarea liderului pro-rus Ianukovici ar trebui sa retraga Ucraina din sfera de influenta a Rusiei si sa o apropie de Europa, incetinind in acelasi timp punerea in aplicare a proiectului liderului rus Vladimir Putin de a reuni cat mai mult din fosta Uniune Sovietica intr-o noua uniune euroasiatica.

"Din punct de vedere european, este important sa oferim o perspectiva europeana clara poporului ucrainean, care si-a demonstrat angajamentul fata de valorile europene. Suntem pregatiti sa oferim asistenta financiara substantiala pentru Ucraina odata ce va fi finalizata o solutie politica, bazata pe principii democratice, si odata ce va fi instalat un nou guvern dedicat in mod autentic si serios reformelor institutionale si economice", a declarat Rehn duminica, la Sydney, dupa o intalnire a ministrilor Finantelor si sefilor bancilor centrale din statele G-20.

Intrebat cat de mare va fi asistenta financiara de la UE catre Ucraina, Rehn a precizat ca in prezent sunt evaluate necesitatile tarii.

Mesajul presedintelui Basescu pentru Ucraina

Romania, ca stat vecin si membru al UE si NATO, sustine independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei, care trebuie urmarite si garantate de catre intreaga clasa politica ucraineana si de catre comunitatea internationala, declara presedintele Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Potrivit unui mesaj transmis de Administratia Prezidentiala, cu privire la situatia din Ucraina, presedintele Traian Basescu saluta cele mai recente evolutii din criza interna profunda traversata de aceasta tara in ultimele luni.

In opinia sefului statului roman, incetarea violentelor, renuntarea la reprimarea in forta si excesiva a protestelor cetatenilor ucraineni sunt preconditii pentru revenirea la un climat de liniste, necesar lansarii unui proces politic amplu de stabilizare interna a tarii.

Traian Basescu face apel la toti liderii politici din Ucraina sa manifeste "calm, retinere, pragmatism si prudenta, disponibilitate maxima la dialog si flexibilitate pentru obtinerea unui amplu consens absolut necesar pentru iesirea tarii din criza, stabilizarea climatului intern si redresarea economiei".

"Renuntarea la accente sau actiuni extremiste sau nationaliste ar contribui, de asemenea, la obtinerea consensului national", se mai arata in mesajul presedintelui Basescu.

Seful statului arata in mesajul sau ca "Romania, ca stat vecin si membru al Uniunii Europene si al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), sustine independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei, care trebuie urmarite si garantate de catre intreaga clasa politica ucraineana si de catre comunitatea internationala".

"Luand in considerare informatiile existente in prezent, redresarea economiei Ucrainei prin asistenta comunitatii internationale este unul dintre principalele obiective pe termen scurt si mediu, alaturi de asigurarea stabilitatii politice si sociale. Respectarea deplina a drepturilor fundamentale si a valorilor democratice trebuie sa guverneze deplin evolutiile din Ucraina in perioada urmatoare", sustine presedintele Traian Basescu.

O tara divizata intre estul rusofon si vestul nationalist

Speranta de iesire din criza a Ucrainei este totusi afectata, in contextul in care comunitatea internationala isi exprima ingrijorarea ca aceasta tara cu 46 de milioane de locuitori este mai divizata intre estul rusofon si rusofil, majoritar, si vestul nationalist si ucrainofon, scrie Mediafax.

Astfel, premierul polonez Donald Tusk a apreciat sambata seara ca exista forte care ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei, fara sa precizeze natura acestora.

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton i-a indemnat pe reprezentantii politici ucraineni sa actioneze "in mod responsabil" pentru a pastra "integritatea teritoriala" si "unitatea" tarii.

Iar seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, care a "salutat" eliberarea Iuliei Timosenko", a apreciat ca "Franta, in legatura cu partenerii sai europeni, lanseaza un apel la pastrarea unitatii si integritatii tarii si la abtinerea de la violente".

Iulia Timosenko, eliberata, isi anunta candidatura la prezidentiale

Iulia Timosenko, un fost premier ucrainean, a declarat, in lacrimi, "Voi sunteti eroi, voi sunteti cei mai buni din Ucraina!".
Asezata intr-un scaun cu rotile in fata a aproximativ 50.000 de persoane prezente in Piata Independentei (Maidan), centrul miscarii de contestare, fosta conducatoare propulsata in urma "revolutiei portocalii" din 2004, incarcerata din 2011 pentru abuz de putere, le-a cerut sa continue lupta.

Deputatii au decis sambata "eliberarea imediata" a opozantei. Imediat dupa aceea au votat cu privire la ceea ce au prezentat drept o vacanta, justificand o destituire de facto a sefului statului si organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate la 25 mai. "Presedintele Ianukovici s-a indepartat de la putere si nu-si indeplineste functiile", se arata in rezolutia adoptata de catre Parlament.

Insa, de la Harkov (est), Ianukovici, ales in 2010 pentru un mandat pana in martie 2015, a dat asigurari ca nu are nicio intentie sa demisioneze. "Tara asista la o lovitura de stat", declara Viktor Ianukovici. "Nu intentionez sa-mi dau demisia. Sunt un presedinte ales legitim. Nu intentionez sa parasesc tara", adauga acesta.

Ianukovici ar fi incercat sa fuga din tara

Desi acordul pe care l-a incheiat vineri prevede sa declanseze rapid masuri adoptate de catre Parlament in vederea formarii unui guvern de uniune nationala, Ianukovici a subliniat ca nu va "semna nimic cu banditii care terorizeaza tara". In noaptea de sambata spre duminica nu se stia unde se afla. Potrivit noului presedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, fostul sef de stat s-ar ascunde in regiunea Donetk (est), de unde fostul presedinte este originar.

"A incercat sa ia un avion cu destinatia Rusia, dar a fost impiedicat" de politia de frontiera, a declarat Turcinov. Reactiile au aparut imediat. "Ianukovici este KO", si-a exprimat bucuria unul dintre principalii lideri ai opozitiei ucrainene, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care ar putea juca un rol politic important in lunile urmatoare.

Rusia a acuzat opozitia ca "nu a indeplinit nici macar una dintre obligatiile" din acordul semnat vineri cu Ianukovici si a denuntat "extremisti inarmati si jefuitori, ale caror actiuni constituie o amenintare directa la adresa suveranitatii Ucrainei".
Tonul europenilor a fost radical diferit. "Nu exista nicio lovitura de stat la Kiev. Cladirile oficiale au fost abandonate. Presedintele Parlamentului a fost ales in mod legitim", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, care a participat, saptamana aceasta, la negocieri intre opozitie si putere.

Casa Alba a salutat eliberarea Iuliei Timosenko si a subliniat ca ucrainenii sunt cei care isi stabilesc viitorul.

La Kiev, manifestantii nu au demontat baricadele de pe strazile din centrul capitalei, insa atmosfera s-a destins dupa ce politia s-a raliat cauzei manifestantilor, iar armata si-a anuntat "neutralitatea".

La periferia capitalei, mii de persoane s-au dus sa viziteze, fara incidente, resedinta luxoasa abandonata de catre Ianukovici si care se afla sub paza serviciului de ordine al opozantilor. O constructie in forma de galion, o colectie de fazani, marmura si decoratii aurite i-au lasat pe multi vizitatori cu gura cascata la tot acest fast.

Insa Ucraina, in opinia generala, este departe de deznodamant. La Harkov, un oras din est, reprezentanti locali din regiunile proruse estice cu contestat "legitimitatea" Parlamentului tarii care, in opinia lor, isi desfasoara activitatea "sub amenintarea armelor".


Desi situatia este calma si pare ca s-a stabilizat din punct de vedere politic, Ucraina se afla intr-o situatie economica pe care Fabuis a catalogat-o saptamana aceasta "ingrozitoare". Rasturnarile de sambata risca puternic sa afecteze promisiunea Rusiei de a acorda un credit in valoare de 15 miliarde de dolari, din care a efectuat doar o plata in valoare de trei miliarde de dolari si o reducere importanta la pretul gazelor. Europenii au promis o asistenta financiara mai modesta, de aproximativ 610 milioane de euro.

Ministrul britanic de Externe William Hague a anuntat ca a discutat cu omologul sau german pentru a exercita presiuni in vederea deblocarii unui "ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar International (FMI)".

Bilantul violentelor de la Kiev: 88 de morti


Bilantul violentelor care au avut loc la Kiev incepand de la marti a ajuns la 88 de morti, a anuntat Ministerul ucrainean al Sanattii sambata seara pe site, relateaza BBC News online. Bilantul anterior, prezentat vineri de catre minister era de 77 de morti si 577 de raniti.

Institutia preciza sambata seara, pe site, ca acest bilant de 88 de morti include "numarul cunoscut de persoane care au fost ucise in violentele de la Kiev incepand de la 18 februarie".

Ministerul a anuntat, de asemenea, ca 645 de persoane au fost ranite in violentele din capitala, potrivit postului Russia Today. Peste doua treimi dintre raniti au fost spitalizati. In total, 42 de persoane au solicitat ingrijiri medicale sambata, iar 33 au fost internate, adauga aceeasi sursa citand un comunicat.

Violentele au atins un nivel fara precedent la Kiev, in ultima saptamana, dupa trei luni de criza acuta. Desi situatia este calma si pare ca s-a stabilizat din punct de vedere politic, dupã destituirea de facto a lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, sambata, si eliberarea opozantei Iulia Timosenko, Ucraina se afla intr-o situatie economica pe care Fabuis a catalogat-o saptamana aceasta "ingrozitoare".

Sursa foto: Mediafax