• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Budapesta, ingrijorata de violente comise impotriva minoritatii maghiare din Ucraina

Budapesta, ingrijorata de violente comise impotriva minoritatii maghiare din Ucraina

Ministerul ungar de Externe si-a exprimat marti ingrijorarea in legatura cu violente comise impotriva minoritatii maghiare din Ucraina de catre o formatiune ucraineana de extrema dreapta, Pravii Sektor, in vestul tarii, relateaza AFP.

Activisti din cadrul Pravii Sektor (Sectorul de Dreapta), o grupare de extrema dreapta activa in randul manifestantilor din Piata Independentei de la Kiev, au "intrerupt cu violenta" o reuniune a consiliului municipal luni seara, la Beregovo, in vestul Ucrainei, a anuntat Ministerul ungar de Externe intr-un comunicat.
 
Aproximativ jumatate din populatia localitatii Beregovo (26.000 de locuitori in total), situata la o distanta de cativa kilometri de frontiera dintre Ungaria si Ucraina, este de origine maghiara.
 
Cvasitotalitatea celor 150.000 de etnici maghiari din Ucraina traiesc in Transcarpatia, reprezentand cea mai puternica minoritate (aproximativ 13 la suta) din aceasta regiune ucraineana frontaliera Romaniei,Ungariei si Slovaciei.
 
Este prima data cand un oras cu o majoritate etnica maghiara in Ucraina este "afectata" de criza din tara, a adaugat ministerul.
 
Ministerul ungar i-a denuntat pe "extremistii care, din pacate, deturneaza oportunitatea istorica de a avea o tranzitie democratica", posibila datorita evenimentelor recenter din Ucraina.
 
Anterior, Budapesta si-a exprimat regretul in legatura cu decizia Parlamentului ucrainean de a anula o lege care autoriza un statut regional pentru mai multe limbi, incusiv maghiara.

26 februarie 2014 10:19
Modifică setările cookies