Conform acestor date, publicate cu o întârziere de şase luni, la finele lunii iunie 2020 rezervele internaţionale ale Rusiei se situau la 583 de miliarde de dolari. La acea dată, Rusia avea rezerve de aur în valoare de 128,5 miliarde de dolari, cu aproape patru miliarde de dolari mai mult decât rezervele în dolari americani.

Procentual, ponderea ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei a crescut până la 22,9%, în timp ce ponderea dolarului a scăzut până la 22,2%. A scăzut de asemenea şi ponderea ocupată de moneda euro, la 29,5% de la 30,6%, precum şi cea a yuanului chinez, la 12,2% de la 13,2%, scrie Agerpres.

Pe parcursul ultimilor ani, Rusia a promovat o strategie de "dedolarizare" a economiei în ideea de a-şi diminua vulnerabilitatea la sancţiunile americane, adoptate pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Moscova. În prezent, aurul este a doua mare componentă în rezervele internaţionale ale Băncii Rusiei, după euro, care asigură aproximativ o treime din activele totale ale Băncii Centrale.

"Acesta este un comportament atipic pentru o ţară şi o economie de mărimea Rusiei", apreciază Timur Nigmatullin, manager de investiţii la firma Otkritie Broker, adăugând că în mod normal ţările preferă un mix de valute forte, în loc de metale preţioase, în rezervele lor internaţionale.

Creşterea ponderii ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei a profitat şi de creştere cu 26% a cotaţiei metalului galben în perioada dintre lunile iunie 2019 şi iunie 2020. Datele oficiale mai arată că în aceiaşi perioadă Banca Centrală a Rusiei a cumpărat de asemenea aur în valoare de 4,3 miliarde de dolari.

În total, în ultimii cinci ani, Rusia a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pentru a-şi majora rezervele de aur, devenind cel mai mare cumpărător mondial de aur. Banca Centrală a Rusiei a încetat să mai cumpere aur în luna martie 2020, în cel mai grav moment al pandemiei, iar în luna iulie a anului trecut guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina a spus că este mulţumită de nivelul actual al rezervelor de aur.