Ce sancțiuni mai poate impune comunitatea internațională Coreei de Nord, după testul nuclear din urmă cu două zile. Refuzul categoric al lui Putin
Kim Jong-un
După ce Coreea de Nord a făcut, în urmă cu două zile, cel mai puternic test nuclear de până acum, comunitatea internațională a reacționat imediat, susținând că regimul de la Phenian trebuie supus unei noi runde de sancțini economice. Dar până unde se poate merge?
“Toată lumea trebuie să oprească orice legătură economică cu Coreea de Nord”, a declarat secretarul Terzoreriei SUA, Steven Mnuchin, care lucrează deja la un draft cu sancțiuni, pe care îl va prezenta președintelui Donald Trump.
Statele Unite și aliații săi vor să propună un nou set de sancțiuni multilaterale la Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv pe importurile de petrol, au declarat, pentru CNN, reprezentanți ai administrației americane.
Seria precedentă de sancțiuni economice a fost aprobată cu mai puțin de o lună în urmă, interdicțiile vizând exporturi de carbune, minereu de fier și fructe de mare în valoare de un miliard de dolari ale Coreei de Nord.
Analiștii avertizează, însă, că de această dată sancțiunile nu vor fi suficiente pentru a-l determina pe liderul nord-coreean să renunțe la programul său nuclear.
Putin refuză ”isteria militară” şi impunerea unor noi sancţiuni
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a exprimat împotriva oricărei ”isterii militare” în vederea unei contracarări a regimului lui Kim Jong-un, agitând ameninţarea unei ”catastrofe planetare” în contextul în care Statele Unite au evocat ”un răspuns militar masiv”.
În timp ce Washington cere măsurile ”cele mai dure posibil” în vederea sancţionării Phenianului, preşedintele rus s-a declarat împotriva oricăror noi sancţiuni, denunţându-le în avans drept ”inutile şi ineficiente”.
”Rusia condamnă aceste exerciţii” ale Coreei de Nord, care a revendicat duminică efectuarea cu succes a testului unei bombe cu hidrogen (bomba H).
”Noi considerăm că acestea sunt nişte provocări. Însă recurgerea la orice sancţiuni în acest caz este inutilă şi ineficientă”, a subliniat Putin în China, unde asistă la summitul puterilor emergente din cadrul Brisc - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
În urma acestui al şaselea test nuclear al Phenianului - cel mai puternic de până acum -, Statele Unite, împreună cu aliaţii lor europeni şi japonez au anunţat luni că negociază noi sancţiuni dure la ONU împotriva Coreei de Nord, însă poziţia Beijingului şi Moscovei, care au drept de veto, rămâne incertă.
Nord-coreenii ”nu vor renunţa la programul lor (nuclear) dacă nu se simt în securitate. Trebuie (aşadar) să se caute să se lanseze un dialog între toate părţile interesate”, a pledat Putin.
El a denunţat, în schimb, orice eventual răspuns militar, o opţiune pe care Washingtonul nu a exclus-o. ”Angaarea într-o isterie militară n-are niciun sens, este un drum care conduce în impas”, a insistat şeful de la Kremlin. ”Toate astea pot să conducă la o catastrofă planetară şi la un mare număr de victime”, a avertizat el.
Putin pare să se alăture astfel poziţiei apărate de Beijing, care promovează o ”rezolvare paşnică” a crizei nord-coreene şi reluarea negocierilor cu regimul lui Kim Jong-un.
Ce sancțiuni mai pot fi aplicate Coreei de Nord
La începutul lui august, ultimele rezoluţii prin care este sancţionat Phenianul, de fiecare dată mai dure decât cele dinainte, au fost adoptate în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.
Potrivit unor surse diplomatice, noile măsuri aflate în negociere săptămâna aceasta ar putea să vizeze petrolul, turismul, trimiterea înapoi în ţară a muncitorilor nord-coreeni expatriaţi şi decizii pe plan diplomatic.
Bomba cu hidrogen pe care Phenianul a detonat-o duminică avea o putere estimată de 50 de kilotone, de cinci ori mai mare ca cea din precedentul test şi de trei ori cât bomba americană lansată asupra Hiroshimei în 1945, potrivit unor oficiali sud-coreeni.
Coreea de Nord ar putea avea, de-acum, capacitatea de a amplasa o bombă atomică într-o rachetă ce poate atinge Statele Unite, însă Occidentul nu este absolut convins de acest lucru în acest stadiu.
Statele Unite au ameninţat duminică Nordul cu un ”răspuns militar masiv” în cazul în care acesta le ameninţă teritoriul sau pe cel al aliaţilor lor, subliniind totodată că Washingtonul nu caută o ”aneantizare totală” a acestei ţări izolate.
Pe acelasi subiect: