Ca represalii la sanctiunile adoptate contra Rusiei pentru actiunile ei destabilizatoare in Ucraina, guvernul de la Moscova a impus anul trecut, in august, un embargou asupra majoritatii produselor agroalimentare importate din tarile ce au subscris acestor sanctiuni, respectiv statele membre ale UE, SUA, Australia, Canada, Norvegia, alte cinci tari din afara blocului comunitar fiind adaugate joi pe aceasta lista. 

Insa in timp ce in Rusia buldozerele striveau in fata camerelor de luat vederi tone de peste, carne, branza si tomate, banuite ca au fost aduse ocolind embargoul, societatea italiana Agroittica anunta ca anul trecut a vandut pe piata rusa patru tone de caviar "de cea mai buna calitate" si estimeaza ca anul acesta cantitatea va spori la cinci tone. 

"Rusia este in mod traditional prima noastra piata la export. Iarna trecuta vanzarile noastre au scazut usor din cauza devalorizarii rublei. Dar a fost vorba doar despre o problema legata de puterea de cumparare (...), nu un efect al sanctiunilor", precizeaza Stefano Bottoli, directorul comercial al respectivei companii italiene care este primul producator mondial de caviar, comercializand anual intre 25 si 30 de tone din acest produs, cantitate ce reprezinta aproximativ o cincime din productia mondiala. 

"Rusilor le plac sortimentele de caviar foarte puternice sau foarte delicate, iar noi le vindem mai ales pe cele delicate, respectiv caviarul de sturion alb, care este de cea mai buna calitate si are pretul cel mai ridicat", acesta fiind servit in special in restaurantele selecte, explica Bottoli.

"In schimb, nu le mai vindem peste precum somon sau sturion afumat", produse supuse embargoului, adauga el. 

Pe langa caviar, si alte produse incluse in categoria celor de "lux" sunt exceptate de la embargou: jambonul uscat italienesc "prosciutto", vinurile alese si alcoolul scump. 

Dupa episodul strivirii alimentelor cu buldozerele, peste 280.000 de rusi au semnat o petitie online prin care cer ca acestea sa nu mai fie distruse, ci oferite celor nevoiasi ori "fostilor combatanti".