Rusia este acum al doilea producator mondial de margarina, dupa ce in 2014 productia a crescut cu 13% pana la nivelul record de 933.000 de tone, in timp ce in majoritatea tarilor a stagnat, arata analistii de la Oil World.

"'Data fiind starea economiei, utilizarea uleiurilor vegetale ar fi o solutie cu costuri mai mici decat lactatele. Am vazut cum importurile de unt in Rusia au scazut rapid", a declarat Kevin Bellamy, analist la Rabobank International. 

Rusia are un avantaj in productia de margarina pentru ca este deja al doilea mare producator mondial de ulei de floarea soarelui, un ingredient important.

Potrivit Oil World, Rusia si-a majorat productia de margarina in ultimii trei ani, iar in 2014 a fost, pentru prima data, exportator net.

In schimb, in primele patru luni ale acestui an, importurile de unt in Rusia au scazut cu 71% fata de anul trecut, pe fondul sanctiunilor introduse de Moscova pentru produsele alimentare occidentale. 

Economia Rusiei se pregateste sa intre in prima recesiune din ultimii sase ani, iar cresterea preturilor produselor alimentare ramane peste pragul de 20%.

Vladimir Putin vrea sa creasca ponderea alimentelor produse local, in ideea de a reduce dependenta de importuri.