FMI: Sanctiunile impuse Rusiei ar putea-o costa 9% din PIB in anii urmatori
Sanctiunile impuse Rusiei in urma conflictului din Ucraina ar putea-o costa 9% din PIB, arata estimarile FMI. Rubla s-a depreciat cu 50% in ultimele luni, pe fondul scaderii pretului la petrol, dar si al aversiunii investitorilor fata de activele rusesti.
In plus, Banca Centrala a Rusiei estimeaza ca anul viitor PIB-ul ar putea sa scada cu 5% daca pretul barilului de petrol se va mentine pe la 60 de dolari.
"Efectul sanctiunilor in ceea ce priveste accesul la pietele financiare externe si noile investitii in tehnologie va persista", potrivi FMI.
Ca represalii pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina, Rusia a fost vizata de mai multe valuri de sanctiuni occidentale fara precedent, care au limitat accesul la capital strain pentru unele dintre cele mai mari companii si banci din Rusia, au afectat industria apararii si pe cea energetica si au impus o inghetare a activelor, dar si interdictii de calatorie pentru unii dintre aliatii lui Putin.
Presedintele rus a reactionat, semnand anul trecut un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina.
Efectul imediat al sanctiunilor impuse de statele occidentale si al celor impuse de Moscova va costa Rusia intre 1% si 1,5% din PIB, iar in urmatorii ani 9% din PIB. De asemenea, FMI se asteapta pe termen lung la o crestere economica slaba a Rusiei, undeva la 1,5%.
Inainte de criza din 2008, PIB-ul Rusiei inregistra un ritm de crestere de aproximativ 7%.
"Rusia se confrunta cu un ritm lent al adoptarii reformelor structurale, declinul investitiilor si scaderea numarului de locuitori. Recomandam reducerea rolului statului in economie, protejarea drepturilor de proprietate si stimularea consumului", avertizeaza FMI care estimeaza un avans al PIB-ului Rusiei de 0,2% anul viitor, dupa un declin de 3,4% anul acesta, in linie cu precedentele sale prognoze.
Rata inflatiei ar urma sa se situeze la 12% in 2015 si la 8% in 2016, in timp ce Banca Centrala a Rusiei estimeaza o rata a inflatiei de 7% pana la mijlocul lui 2016.
FMI apreciaza ca politica Bancii Rusiei de reducere graduala a ratei dobanzii este adecvata, dar ritmul reducerilor trebuie sa fie prudent. Saptamana trecuta, Banca Centrala a Rusiei a redus dobanda de politica monetara pentru a cincea oara in acest an, pentru a contracara declinul economiei, de la 11,5% la 11%.
Anul trecut, rubla a atins noi minime istorice in raport cu euro si cu dolarul, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice occidentale.
Produsul Intern Brut al Rusiei s-a contractat in iunie cu 4,2%, comparativ cu perioada similara din 2014, pe fondul sanctiunilor economice occidentale si al scaderii pretului la petrol, arata datele publicate marti de Ministerul Economiei de la Moscova. Comparativ cu luna precedenta, economia rusa a inregistrat un declin de 0,1% in iunie, in linie cu estimarile analistilor. In aprilie si mai, scaderea a fost de 0,5% si, respectiv, 0,4%, transmite Agerpres.