Rusia a urcat dobanda cheie cu 1,5 puncte, in timp ce rubla si bursa de la Moscova scad puternic. Cum comenteaza Bank of America
Banca centrala a Rusiei a urcat dobanda cheie cu 1,5 puncte, la 7%, pentru a asigura stabilitatea financiara, in timp ce rubla s-a depreciat luni dimineata cu 2% fata de dolar si a atins minime istorice fata de un cos de monede de referinta. Bursa de la Moscova afiseaza un declin de peste 9%.
Activele financiare din Rusia sunt in scadere puternica dupa ce, in weekend, presedintele Vladimir Putin a solicitat si a primit avizul parlamentului pentru desfasurarea de trupe in Ucraina in vederea protejarii cetatenilor rusi si bazei navale de la Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra, transmite Bloomberg, citata de Mediafax.
Forte pro-ruse au preluat controlul in Peninsula Crimeea, insa nu a fost anuntata inca nicio confruntare.
Banca centrala a Rusiei a anuntat, in noaptea de duminica spre luni, ridicarea dobanzii de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 7%, pentru a combate riscurile inflationiste si a consolida stabilitatea financiara, potrivit unui comunicat al institutiei, care nu a facut nicio referire la Ucraina.
Anterior acestei decizii, dobanda a fost mentinuta la 5,5% timp de un an si patru luni.
"Mutarea reprezinta, clar, un efort de a sprijini mai puternic moneda, care resimte presiuni astazi (luni - n.r.) din cauza factorilor politici", comenteaza pentru Bloomberg un economist al Bank of America.
Principalele temeri ale investitorilor privind economia rusa se refera la potentialele sanctiuni economice care ar putea fi impuse de UE, SUA si statele aliate in contextul tensiunilor din Ucraina.
Bursa de la Moscova a scazut cu 9,2% luni dimineata, cel mai puternic declin din ultimii cinci ani, iar rubla a atins minime istorice fata de cosul de valute de referinta la care se raporteaza banca centrala.
Actiunile celor mai mari companii rusesti, printre care Gazprom, au coborat cu peste 10%, iar titlurile bancilor, inclusiv Sberbank si VTB, inregistreaza de asemenea deprecieri.
Rubla a scazut cu 2% luni dimineata fata de dolar, respectiv cu 1,2% fata de euro, potrivit datelor Reuters. In cursul weekendului, rubla a pierdut pana la 6% din valoare la casele private de schimb valutar, iar diferenta dintre cursurile de vanzare si cumparare s-a largit de pana la 10 ori, noteaza agentia.