Vicepremierul rus s-a referit si la discutiile dintre Rusia si Uniunea Europeana in vederea liberalizarii vizelor, dialog aflat in impas in urma dosarelor asupra carora Bruxellesul si Moscova nu au ajuns la un numitor comun. 

"Fara un regim de vize nu vom putea sa ajungem la un numitor comun cu Uniunea Europeana, ca cetatenii rusi sa calatoreasca liber in UE. Devreme ce am ajuns in state diferite, atunci fiecare stat trebuie sa-si protejeze interesele nationale", a declarat  Dmitri Kozak.

El a mentionat ca regimul de vize va fi anulat in cazul in care va creste nivelul social-economic si de securitate din statele CSI. 

Declaratia intervine in conditiile in care atat premierul Dmitri Medvedev, cat si presedintele Vladimir Putin au dat asigurari recent ca Rusia nu are in vedere introducerea de vize pentru cetatenii din statele membre CSI.

Masura intervine in contextul in care Republica Moldova urmeaza sa semneze in cursul acestui an Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, iar Chisinaul va primi in cateva luni unda verda pentru ridicarea regimului de vize in spatiul european. 

De asemenea, Rusia a decis, din 1 ianuarie, limitarea termenului de sedere pentru imigrantii care nu detin patente sau permise de munca la 90 de zile, intr-o perioada de sase luni. In plus, o alta lege care a intrat in vigoare in decembrie anul trecut prevede ca imigrantii care doresc sa obtina un loc de munca in sfera serviciilor publice din Rusia trebuie sa sustina un examen de limba rusa.  Potrivit legii, abia dupa ce vor demonstra ca stiu limba rusa, imigrantilor li se va elibera un permis de munca sau li se va prelungi cel existent.

Moscova a explicat ca noile masuri au in vedere limitarea imigratiei ilegale si a muncii la negru.

Potrivit presei de la Chisinau, restrictiile decise de autoritatile ruse ar putea afecta peste 200.000 de cetateni din R. Moldova aflati la munca in Rusia.