"Daca operatiunile din Ucraina continua, presedintele Vladimir Putin ar putea sa nu mai aiba niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea parasi G8", a atras atentia seful diplomatiei americane, citat de AFP, scrie Mediafax.

"Daca Rusia vrea sa mai fie membra a G8, trebuie sa se comporte ca o tara G8", a subliniat Kerry.

"Tarile G8 si altele sunt pregatite sa mearga pana la capat pentru a izola Rusia din cauza invaziei militare in Crimeea", a insistat secretarul de Stat american, amenintand Rusia cu "sanctiuni si izolare economica".

Rusia urmeaza sa organizeze in iunie, in statiunea Soci, un summit al G8. Ca masuri de retorsiune fata de operatiunile ruse in Ucraina, Franta si Marea Britanie au anuntat ca nu mai participa la reuniunile pregatitoare organizate in perspectiva summitului de pe litoralul Marii Negre.

Grupul statelor puternic industrializate - G8 - include Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia, Canada si Rusia. Rusia a devenit membra a organizatiei in anul 1998.

Analistii americani avertizeaza investitorii sa evite riscurile saptamana urmatoare, din cauza crizei din Ucraina

Investitorii ar trebui sa evite sa-si asume riscuri semnificative saptamana urmatoare, in contextul crizei din Ucraina, au avertizat analisti ai bancii americane Bank of New York Mellon (BNY Mellon).

Pietele financiare au ignorat in mare masura situatia din Ucraina pana in prezent, cu exceptia unei scaderi de amploare redusa pe piata americana in ultima parte a sedintei de vineri, potirivt CNBC, citat de Mediafax.

Actiuni ale Rusiei au contribuit la "trei episoade majore de aversiune fata de risc" in ultimii 35 de ani, potrivit BNY Mellon.

"Prudenta sugereaza ca o atitudine de evitare a riscului ar putea fi adecvata la deschiderea sedintei bursiere de saptamana urmatoare", au scris intr-o nota catre clienti analistii bancii.

Criza din Ucraina a escaladat semnificativ sambata, cand presedintele rus Vladimir Putin a cerut si primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe in Ucraina.

Guvernul ucrainean a decis mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in contextul operatiunilor desfasurate de trupele militare ruse prezente in peninsula Crimea, si a cerut ajutorul comunitatii internationale.

Intre 6.000 si 15.000 de militari rusi sunt in regiunea Crimeea, afirma surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apararii. Nu se stie clar daca este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagra, stationata in Portul Sevastopol, sau daca Rusia a trimis trupe suplimentare.

In plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, doua nave militare ruse sunt stationate in largul Peninsulei Crimeea.

Principalele elemente de infrastructura si administrare - drumuri, aeroporturi si institutii - din regiunea autonoma ucraineana Crimeea se afla practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt rusi, desi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internationala, vehicule militare si trupe ruse detin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor institutii, drumuri si aeroporturi din Crimeea, chiar daca semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfasurati pe teren si de pe vehiculele acestora.

Rusia nu a confirmat oficial trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean, dar presedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului sau american, Barack Obama, ca isi rezerva dreptul de a "proteja interesele ruse si populatia rusofona" din sud-estul Ucrainei.