Linia de finantare acordata de Rusia va ajuta Ucraina sa evite afundarea intr-o criza economica si va mentine totodata Kievul in sfera de influenta a Moscovei.

"Operatiunea a fost finalizata vineri", a afirmat luni Siluanov, citat de Reuters, preluata de New York Times.
Oficialul a adaugat ca anul viitor va fi platita o noua transa din bailout.

Pe langa finantarea de 15 miliarde de dolari, care va fi acordata integral prin emisiuni de eurobonduri derulate de guvernul de la Kiev, Rusia a redus de asemenea pretul gazului importat de Ucraina.

Obligatiunile emise vineri de Ucraina au maturitatea la doi ani, un cupon de 5% si nu sunt tranzactionabile. Kievul are nevoie de bani pentru a-si finanta deficitul de cont curent, rezervele bancii centrale fiind aproape epuizate de interventiile pe piata valutara si de eforturile de a plati datoria externa.

Guvernul ucrainean are de platit anul viitor datorii externe de aproximativ 8 miliarde de dolari, fara a include sumele platite in schimbul gazelor importate din Rusia. Acestea din urma nu sunt cunoscute in prezent, deoarece impactul reducerii de pret oferita de Rusia nu este inca clar. In acest an, Ucraina a platit aproximativ 1 miliard de dolari pe luna in contul importurilor de gaze.