Directorul Gazprom, Alexei Miller, a explicat ca, la ora 07.00 GMT, Naftogaz a utilizat totalitatea gazelor naturale rusesti pentru care a platit in avans si nu a facut nicio noua preplata.

"In consecinta, livrarile au fost oprite pana la primirea unor noi plati in avans din partea companiei ucrainene. Refuzul de a cumpara gaze naturale rusesti creeaza riscuri serioase la adresa tranzitului gazelor spre Europa via Ucraina precum si pentru aprovizionarea cu gaze a consumatorilor ucrainene in timpul iernii", a avertizat Alexei Miller.  

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.  

Intreruperea livrarilor de gaze rusesti destinate Ucrainei a fost evocata inca de marti de ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, adaugand ca in prezent Ucraina utilizeaza o cantitate mica de gaze naturale din Rusia.

De asemenea, el a avertizat ca Rusia ar putea opri si livrarile de carbune spre Ucraina, drept represalii la intreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea.

In replica, presedintele Naftogaz, Andriy Kobolev, a declarat ca Ucraina va putea sa isi acopere necesarul de gaze naturale din Europa, daca Rusia decide sa reduca livrarile.