Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar exporturile sale spre aceasta piata asigura aproximativ 40% din veniturile sale anuale de peste 100 de miliarde dolari.

Grupul rus se confrunta acum cu scaderi de preturi peste hotare, in conditiile in care in majoritatea contractelor sale pretul gazelor naturale este legat de evolutia pretului petrolului, cu un decalaj de sase pana la noua luni.

Pretul titeiului Brent a scazut cu 16% in acest an, dupa o reducere de 48% in 2014.

Gazprom are in fata si o competitie crescuta, pe masura ce SUA se pregatesc sa exporte primele cantitati de gaz natural lichefiat din Golful Mexic.  

"Estimarile Gazprom par rezonabile", a declarat Alexei Kokin analist la UralSib Financial Corp.

Kokin a apreciat insa ca Rusia are capacitatea de a-si mentine cota de piata in Europa, avand in vedere preturile scazute la gaze in 2016, chiar si in conditiile unei supra-oferte de GNL.  

Potrivit unei surse citate de Bloomberg, exporturile Gazprom spre Europa ar urma sa ramana stabile la aproximativ 160 de miliarde metri cubi in 2016, transmite Agerpres.

In schimb, rusii intentioneaza ca, in urmatorii patru-cinci ani, sa cheltuie peste 50 de miliarde dolari pentru constructia unor noi rute de export: un nou gazoduct spre Germania via Marea Baltica, o conducta spre Turcia via Marea Neagra si o ruta de export spre China, la care ar urma sa se adauge si dezvoltarea unor noi zacaminte care sa alimenteze conducta spre China.