Roubini: Italia risca o furtuna financiara din cauza lui Berlusconi
Instabilitarea din Italia, legata de viitorul fostului premier Sivio Berlusconi, ar putea duce la declansarea alegerilor anticipate, anul viitor. Tara ar putea fi penalizata de pietele financiare chiar din aceasta saptamana, atrage atentia economistul american Nouriel Roubini, relateaza AFP.
Roubini, profesor la New York University, a afirmat intr-un interviu acordat La Repubblica ca Italia, a treia mare economie din zona euro, se afla in prezent intr-o perioada de "volatilitate controlata", transmite Mediafax.
El a avertizat ca daca situatia se va inrautati, ceea ce nu pare deloc imposibil, atunci consecintele vor fi foarte daunatoare pentru Italia, iar investitorii ar putea incepe sa reactioneze negativ chiar din aceasta saptamana.
Bursa din Milano a coborat in prima parte a tranzactiilor de luni cu 1,75%, iar spreadul dintre obligatiunile italiene pe termen de 10 ani cele germane de referinta a ajuns la 2,44%, semn al ingrijorarii investitorilor.
Guvernul premierului Enrico Letta trebuie sa decida cel tarziu pana sambata cum sa modifice o taxa pe proprietati, extrem de nepopulara, pe care Partidul Libertatii al lui Berlusconi vrea sa o elimine cu totul. Sustinatorii lui Berlusconi ameninta ca vor rasturna guvernul daca cererea lor nu va fi satisfacuta.
Numerosi analisti considera ca disputa este doar un pretext pentru a pune presiune pe oponentii politici, Berlusconi riscand excluderea din Parlament din cauza condamnarii sale pentru frauda fiscala, in aceasta luna. Fostul premier executa pedeapsa cu inchisoare la domiciliu, din considerente de varsta.
"Credem ca scenariul cel mai probabil este cel al alegerilor la inceputul anului 2014, dar nu excludem ca acestea sa aiba loc mai devreme. Pietele gandesc asemanator", a spus Nouriel Roubini.
El a aratat ca daca nu va fi gasita o solutie, spreadul obligatiunilor va ajunge la 3% in cateva zile, iar perioada de acalmie pe piata italiana de capital se va incheia, cele mai afectate urmand sa fie titlurile bancilor si costul imprumuturilor.