Industria financiara "din umbra", sursele de finantare din afara sectorului bancar, "ar putea ajuta la repornirea economiei", a declarat ministrul Fabrizio Saccomanni, scrie Wall Street Journal. Acesta s-a referit in mod special la securitizari, finantare de tip mezanin (titluri sau datorii de tip hibrid, utilizate de obicei pentru extinderea afacerilor) si fonduri de obligatiuni

Serviciile bancare gri sunt practic necunoscute in Italia, o economie unde bursa are o anvergura relativ redusa si unde companiile se bazeaza aproape exclusiv pe creditul bancar si pe averea acumulata.

In general, in Europa, industria de credit nereglementata este prost vazuta, deoarece de cele mai multe ori iese din sfera de actiune a autoritatilor.

Potrivit Consiliului pentru Stabilitate Financiara, industria bancara gri asigura aproximativ o treime din creditare la nivel mondial.

Italia este in recesiune de doi ani, iar situatia din economie da impresia unei spirale negative, deoarce bancile reduc creditarea, iar masurile de austeritate limiteaza cererea.  In prezent, companiile italiene isi finanteaza capitalul de lucru in proportie de 80% prin credite bancare pe termen scurt. Ministrul recomanda companiilor sa caute finantare direct de la investitori, sa profite de lichiditatea ampla injectata in piete de bancile centrale si de nivelul ridicat al economiilor. 

Italia a infiintat o piata de capital speciala pentru firmele mici si a legiferat "minibondurile", prin care companiile pot derula operatiuni de finantare pe piata obligatiunilor incepand de la 4 milioane euro. 

Bancile italiene si managerii de active par pregatiti pentru tranzitia de la creditul bancar catre alte surse de finantare a economiei, insa legislatia invechita presupune procese riguroase de analiza chiar si pentru modifiicari aparent simple. O alta problema care limiteaza finantarea in mediul de afaceri italian este reticenta consumatorilor de a cheltui si inclinatia catre economisire.  Italienii dispun de cea mai vasta avere personala din grupul celor sapte mari economii industrializate, insa conform traditiei banii sunt depozitati in strainatate sau investiti in proprietati imobiliare, obligatiuni bancare sau titluri de stat.

Numarul saracilor din Italia este in crestere

In 2012, numarul acestora a atins 9,56 de milioane de persoane, respectiv 15,8% din populatie, fata de 13,6% in 2011, potrivit unui raport publicat miercuri de Institutul National de Statistica din Italia, relateaza AFP.  Din totalul acestora, 4,81 milioane de oameni, respectiv 8%, traiesc intr-o saracie absoluta. Indicatorul variaza in functie de localitatile italiene, costul vietii fiind mai scazut in sud decat in nordul tarii, dar si in functie de tipologia familiei. 

De exemplu, pragul saraciei absolute pentru o persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani variaza de la 537 de euro pe luna intr-un oras mic din sudul tarii la 806 euro pe luna intr-o zona urbana din nord.  Celelalte persoane recenzate in studiu traiesc in saracie relativa, pentru 2012 pragul veniturilor fiind stabilit la 990,88 de euro pentru o familie de doi membri.