Verificarile vin pe fondul temerilor manifestate de autoritati, investitori si unii bancheri privind situatia unor institutii de credit din Italia si cresterea creditelor neperformante.

La inceputul acestui an, Banca Italiei a cerut bancilor comerciale sa-si majoreze rezervele de capital cu aproximativ 3,4 miliarde de euro, pentru a acoperi posibilele pierderi generate de creditele neperformante. Decizia a fost luata in urma unei runde de verificari in randul bancilor care a avut loc in toamna anului trecut.

Potrivit unui document al bancii centrale italiene obtinut de WSJ, autoritatile "sapa" mai adanc, de aceasta data, in portofoliile celor mai mari opt banci comerciale si efectueaza inspectii la sediile altor 20 de institutii de credit. "Pentru bancile care vor trebui sa efectueze ajustari mai ample, vanzarea activelor nestrategice ar putea aduce o contributie", se arata in documentul consultat de WSJ, citat de Mediafax.

Alte institutii de credit ar putea fi nevoite sa-si majoreze provizioanele constituite pentru acoperirea riscului. Unele banci italiene incearca sa creeze solutii proprii, negociind cu fonduri de hedging pentru vanzarea unor pachete de credite neperformante la un pret cu mult sub valoarea nominala a creantelor, potrivit unor surse.

De exemplu, banca milaneza de investitii Mediobanca lucreaza la un proiect pilot care ar viza combinarea portofoliilor de credite neperformante de la mai multe institutii financiare si vanzarea pachetului catre investitorii aflati in cautare de active la pret redus, au declarat surse bancare pentru WSJ.

Economia Italiei, de doi ani in scadere

Economia italiana este in contractie de doi ani, astfel ca tot mai multe firme si persoane raman in urma cu ratele la banca sau intra in incapacitate de plata. Creditele neperofrmante sunt in crestere in italia de doi ani si trei luni, totalizand 249 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, ceea ce reprezinta 14,2% din soldul total al creditelor din sistem, potrivit datelor Bancii Italiei. La sfarsitul anuli 2010, creditele neperformante aveau o valoare de 157 miliarde euro, sau 8,9% din sold.

Oficialitatile si unii bancheri anticipeaza ca situatia sa continue sa se agraveze pana anul viitor, chiar daca economia italiana se va stabiliza in a doua jumatate a acestui an.

Bancile italiene au trecut cu bine peste prima faza a crizei financiare globale deoarece economia locala nu a trecut prin prabusirea unui balon speculativ pe piata imobiliara, asa cum s-a intamplat in tari precum SUA, Spania sau Irlanda. Totodata, bancile italiene au mers pe un model de business mai conservator, neavand in portofolii produse financiare "exotice" in perioada crizei mondiale.

Guvernul italian, cu un deficit bugetar ridicat si o datorie publica uriasa, nu a fost nevoit, astfel, sa intervina cu bani publici pentru salvarea bancilor. Valul de credite neperformante aparut in ultimii doi ani in Italia provine in mare masura din zona intreprinderilor mici si mijlocii din constructii, imobiliare si alte sectoare care au ca arie de activitate economia interna.

Banca Italiei incearca sa dea asigurari investitorilor ca problema este sub control. "Nu negam dificultatile generate de contextul macroeconomic. Suntem constienti de temerile investitorilor straini, insa luam masuri pentru a reduce gradul de ingrijorare", a declarat pentru WSJ directorul general adjunct al Bancii Italiei, Fabio Panetta.

Banca centrala a cerut in mai multe randuri, in mod public, ca bancile comerciale sa-si reduca cheltuielile, inclusiv in ceea ce priveste remuneratia directorilor executivi, si sa-si consolideze rezervele de capital.