Brexitul continuă să-și facă simțite efectele în buzunarele britanicilor. Inflația a urcat în august la maximul ultimilor cinci ani
Lire sterline, Marea Britanie, Brexit
Rata inflației în Marea Britanie a crescut la un maxim al ultimilor cinci ani, pe fondul creșterii prețurilor la petrol și la îmbrăcăminte, anunță BBC.
Astfel, potrivit datelor oficiale, inflația a crescut în august la 2,9%, de la 2,6%, în luna anterioară.
Prognoza anuală a Bancii Angliei pentru inflație este de 2%. Banca centrală a anunțat că se aștepta ca inflația să ajungă la 3% abia în octombrie, dar că va urma o scădere începând din 2018.
Scăderea constantă a lirei sterline în raport cu euro și dolarul, după referendumul pentru Brexit, a continuat să fie principala cauză a majorarii prețurilor, a anunțat Oficiul Național de Statistică de la Londra.
De asemenea, creșterea cotațiilor internaționale ale petrolului a avut o influență semnificativă în majorarea prețurilor în Marea Britanie.
Influența cea mai mare asupra inflației a avut-o creșterea cu 4,6% a prețurilor la îmbrăcăminte și încălțăminte, ca urmare a importurilor mai scumpe.
Prognoza pentru creșterea salariilor în Marea Britanie în acest an este de doar 2,1%, ceea ce duce la o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a britanicilor.
Potrivit datelor statistice, cheltuielile de consum din Marea Britanie au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai lentă creştere de după 2014, din cauza deprecierii lirei sterline după referendumul pentru Brexit de anul trecut.
În această vară, moneda britanică a atins minimul ultimilor 8 ani, în raport cu euro. În câteva rânduri, a scazut chiar sub 1 euro la casele de schimb. Lira sterlină s-a depreciat cu circa 15% din iunie 2016, urcând inflaţia preţurilor de consum la cele mai ridicate niveluri din ultimii ani.
Totodată, creşterea economică a în Regat a fost revizuită la 0,3% faţă de trimestrul anterior şi la 1,7% în termeni anuali, reprezentând cel mai slab an după anul 2012.
Pe acelasi subiect: