"Sperăm că nu va trebui să ajungem la asta şi vom găsi o soluţie. Dacă nu, Comisia Europeană pregăteşte o listă mai degrabă lungă de bunuri americane, în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro", a declarat Cecilia Malmstrom într-un interviu acordat publicaţiei suedeze Dagens Nyheter, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta miercuri, la Washington, despre tensiunile comerciale provocate de aceste tarife şi va încerca să dezamorseze conflictul comercial care ameninţă să se agraveze între europeni şi americani.

Juncker nu va prezenta o ofertă comercială specială în timpul discuţiilor cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat luni Executivul comunitar.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE.

De asemenea, Trump ameninţă că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.

Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump, a afirmat că se aşteaptă ca Juncker să vină cu o ofertă comercială "semnificativă", dar luni Comisia Europeană a precizat că asta nu se va întâmpla.

"Nu vrea să intru în discuţii privind mandatele şi ofertele deoarece nu există oferte. Aceasta este o discuţie, este un dialog şi o oportunitate de a vorbi şi de a rămâne angajaţi în dialog", a afirmat, luni, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

Oficialul a adăugat că Juncker "este foarte bine pregătit" pentru a expune argumentele europenilor.

"Aceasta este o ocazie de a atenua potenţialele tensiuni comerciale şi de a ne angaja într-un dialog constructiv cu partenerii americani", a adăugat Margaritis Schinas.

"Mergem la Washington cu cele mai bune intenţii", a insistat recent comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, care însoţeşte pe Juncker la Washington.

Malmstrom a avertizat, însă, că în cazul în care SUA vor introduce tarife pentru importurile de automobile UE are intenţia să riposteze.

"Pregătim, împreună cu statele membre, o listă de contra-măsuri şi le-am comunicat în mod clar acest lucru partenerilor noştri americani", a precizat comisarul european.