Richard Gere declara razboi bancherilor: Nu inteleg de multe ori termenii pe care ii folosesc, totul este o pacaleala
Bancherii nu inteleg in multe cazuri termenii financiari complicati pe care ii folosesc, iar mare parte a lumii financiare este o pacaleala, a declarat actorul american Richard Gere intr-un interviu pentru Financial Times, in care vorbeste despre noul sau film, "Arbitrage".
In film, Gere joaca rolul unui sef de fond de hedging care a pierdut 400 de milioane de dolari intr-o afacere cu o mina de cupru in Rusia si a comis o frauda pentru a acoperi pierderea. Filmul incepe cu personajul lui Gere acordand un interviu prezentatoarei Maria Bartiromo de la CNBC, in care actorul foloseste cu usurinta termeni financiari care nu sunt intelesi de oamenii obisnuiti.
Desi vorbeste in film limbajul bancherilor, actorul a admis pentru Financial Times, preluat de Mediafax, ca nu intelege ce inseamna cuvintele respective. "Habar nu am", a spus Gere, care crede ca nici bancherii cu care a discutat nu intelegeau nimic din terminologia financiara.
"Ma uit la ochii lor, pentru ca vreau sa le observ procesele cognitive. Pur si simplu nu cred ca stiau ce inseamna! Este totul o pacaleala, dar cred ca cea mai mare parte a lumii financiare este o pacaleala", a spus actorul.
Bancherii nu sunt insa demni de dispret din aceasta cauza, spune Gere. "Este mai demn de dispret din partea noastra sa le permitem sa detina puterea. Joaca un joc foarte subtil. Implica siguranta ta si a familiei tale. Iar asta te atinge foarte profund, corect? (...) Imediat, din punctul lor de vedere, au efectuat un truc magic ca sunt zeul", a afirmat acesta.
Gere a folosit pentru personajul sau modelul unuia dintre cei renumiti bancheri din lume, seful grupului JPMorgan, Jamie Dimon. Dimon reprezinta modelul perfect pentru personajul din film - un om foarte talentat, cu parti bune, dar care face lucruri rele, a spus actorul.
"L-am vazut cum a depus marturie cand au pierdut 8 miliarde de dolari, sau cat o fi fost. Tipul era atat de antrenant. Ii place atentia. De o incredere suprema, chiar si cu o pierdere, un bun jucator la risc", a declarat Gere.
Sectorul financiar a fost criticat puternic in ultimii ani la nivel global pentru responsabilitatea de a fi creat criza care a debutat in 2008 cu prabusirea bancii americane Lehman Brothers. Ca urmare a presiunii publice, liderii politici din marile economii au inceput sa ia masuri pentru reglementarea mai buna a activitatilor din sectorul financiar, dar si pentru limitarea pachetelor salariale ale sefilor de institutii financiare.
JPMorgan a inregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari anul trecut in urma unor tranzactii cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase pozitii atat de mari pe piata incat a fost poreclit de traderii concurenti "Balena de la Londra".
Mai multe despre:
#Richard Gere#bancheri
Pe acelasi subiect: