Consilierii nu au reusit sa controleze finantele, in timp ce palatele regale "se prabusesc", se arata in raportul intocmit de o comisie a Camerei Comunelor din parlamentul de la Londra, scrie The Telegraph. 

Trezoreria britanica trebuie sa preia controlul si sa ajute la protejarea palatelor "de noi distrugeri si deteriorari", noteaza parlamentarii. 

"Consideram ca Trezoreria are datoria de a fi implicata activ in supravegherea planurilor si managementului financiar al Casei Regale, dar nu a facut acest lucru", a declarat Margaret Hodge, presedinte al comisiei. 

Palatul Buckingham si Castelul Windsor ar avea nevoie urgenta de reparatii. Angajatii Casei Regale trebuie sa adune in galeti apa de ploaie pentru a proteja antichitati si opere de arta, in timp ce vechile boilere genereaza anual o nota de plata de 774.000 de lire sterline, noteaza The Telegraph. 

In aprilie 2012, vechiul mod de finantare a cheltuielilor Casei Regale, inclusiv prin transferuri de la guvern, a fost schimbat, prin introducerea sistemului "Sovereign Grant". 

"Sovereign Grant" reprezinta 15% din profitul net al companiei Crown Estate, formata din proprietatile Coroanei si administrata in beneficiul Trezoreriei, care primeste cea mai mare parte a castigurilor. Casa Regala a primit prin acest sistem 31 de milioane de lire pentru 2012-2013, dar a cheltuit cu 2,3 milioane de lire mai mult decat veniturile. 

Forbes estimeaza averea personala a reginei Elisabeta a II-a la circa 500 de milioane de dolari, insa stilul de viata al acesteia depaseste cu mult posibilitatile financiare. Doar resedinta sa primara, Palatul Buckingham, este evaluata la aproximativ 5 miliarde de dolari.