Regina Elisabeta a II-a a aflat de ce nu a fost anticipata criza financiara: "Poate ca este dificil"
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, aflata in vizita la Banca Angliei, a aflat in sfarsit raspunsul la intrebarea pusa acum patru ani economistilor, "De ce nu a remarcat nimeni mai devreme aceasta afurisita criza financiara?", realizand ca poate a fost prea dificil de anticipat.
Sujit Kapadia, unul dintre cei mai de seama experti in politica financiara a Bancii Angliei, a oprit-o pe Majestatea Sa in timpul vizitei, spunand ca ar dori sa-i raspunda la intrebarea pusa in 2008 la London School of Economics, scrie The Guardian.
Usor susprinsa, regina a ascultat explicatiile lui Kapadia, care a afirmat ca, in timpul boom-ului economic din anii ce au precedat criza, industria financiara a devenit "multumita de sine", iar multi credeau ca reglementarea nu este necesara. "Oamenii au devenit putin prea relaxati... poate ca este dificil sa anticipezi (o criza financiara)", a concluzionat Elisabeta a II-a, care a parut interesata de discutie.
Kapadia a continuat, facand o analogie intre crizele financiare si cutremure sau pandemii de gripa, evenimente dificil de anticipat.
Totodata, economistul i-a dat asigurari reginei ca echipa de la Banca Angliei este pregatita sa previna o noua criza. "Mai vine una?", a glumit Ducele de Edinburgh, prezent la eveniment, inainte de a-i avertiza pe bancheri sa nu se mai intample.
Cuplul regal a incheiat vizita dupa semnarea unor bancnote de un milion de lire in registrul de oaspeti al Bancii Angliei.
La vederea primei bancnote semnata in registru, in 1937, pe cand avea numai 11 ani, regina a remarcat ca semnatura sa "nu s-a imbunatatit prea mult".
"Veti fi vazut astazi cat de mult a insemnat vizita voastra pentru noi toti, cei de la Banca. Cei care v-au intalnit astazi sunt intr-adevar eroii necunoscuti, cei care au mentinut nu numai sistemul bancar, ci intreaga economie in stare de functionare in cele mai grele circumstante. Nu exista apreciere mai de seama pentru munca lor decat vizita voastra", a comentat guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, la incheierea vizitei.
La iesirea din cladire, Majestatea Sa a remarcat retrospectiv: "Foarte interesant, nu-i asa?".