Măsurile luate în regim de urgență vin în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite AP, preluată de Agerpres.

"Efectele coronavirusului vor prejudicia activitatea economică pe termen lung şi vor afecta perspectivele economice. Pe fondul acestor evoluţii, Comitetul a decis să reducă dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%", se arată în comunicatul Fed.

Instituţia a dat asigurări că va menţine dobânda scăzută până când "va fi încrezătoare că economia a trecut cu bine de recentele evenimente".

De asemenea, banca centrală a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia. În următoarele luni, Fed va achiziţiona titluri de trezorerie în valoare de cel puţin 500 de miliarde de dolari şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari.

Fed s-a alăturat altor bănci centrale, asigurând lichiditate în dolari instituţiilor financiare afectate de turbulenţele de pe pieţe, în contextul efectelor negative ale pandemiei asupra economiei mondiale.

Rezerva Federală a SUA a încurajat băncile să utilizeze miliardele dolari în acţiuni şi active lichide acumulate de la criza financiară pentru a-şi consolida rezervele de capital (capital buffers) în vederea sprijinirii firmelor şi a gospodăriilor afectate de epidemie.

Prin reducerea dobânzii de referinţă aproape de zero şi injectarea de 700 de miliarde de dolari în sistemul financiar, Fed a amintit de măsurile de urgenţă luate în perioada de vârf a crizei financiare. Începând din 2008, Fed a redus dobânda aproape de zero şi a menţinut-o la acest nivel şapte ani.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că economia SUA se va contracta probabil în trimestrul doi din 2020 din cauza efectelor măsurilor luate pentru a împiedica epidemia şi a scăderii cheltuielilor de consum.

"În cele din urmă, virusul îşi va urma cursul şi economia americană va reveni la un nivel normal de activitate", a declarat Powel, fără a specula când ar putea avea loc redresarea.

"Virusul are un efect semnificativ asupra oamenilor din SUA şi din întreaga lume. Autorităţile trebuie să facă tot ce pot pentru a atenua dificultăţile provocate de perturbarea economiei şi să sprijine revenirea la normal după depăşirea crizei", a adăugat şeful Fed.

Preşedintele Donald Trump a apreciat că deciziile Fed reprezintă "veşti bune, care îl fac foarte fericit".