Potrivit unui comunicat al BNR, instituţia a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, dar și rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

Aceasta este a 13-a oară când BNR decide menţinerea ratei dobânzii la 2,5%. Ultima dată când BNR a decis creşterea ratei dobânzii de politică monetară, de la 2,25% la 2,5% pe an, a fost în 7 mai 2018.

De asemenea, în şedinţa de vineri, CA a mai luat hotărârea de a menţine rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5% pe an.

BNR atrage atenţia că noile date statistice reconfirmă scăderea ritmului anual al creşterii economice în trimestrul III 2019, la 3%, de la 4,4% în trimestrul anterior. Pe partea cererii, contribuţia consumului gospodăriilor populaţiei s-a redus mai pronunţat, până la 2,6 puncte procentuale, faţă de estimarea anterioară.

Deficitul de cont curent a continuat să se adâncească, ca urmare a înrăutăţirii balanţei veniturilor primare şi a celei a veniturilor secundare, iar gradul de acoperire a acestuia cu investiţii străine directe şi transferuri de capital şi-a prelungit scăderea”, potrivit unui comunicat.

Totodată, în ceea ce priveşte creditarea, avansul componentei în lei a cunoscut doar o uşoară temperare, iar componenta în valută şi-a amplificat contracţia, ponderea în total credit a componentei în lei a continuat să crească, ajungând în decembrie la 67,6%, cel mai ridicat nivel din mai 1996.

Dată fiind evoluţia creditului în valută şi nivelul adecvat al rezervelor valutare, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 6% de la 8% începând cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020.

”Măsura vizează inclusiv continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele şi practicile în materie ale Băncii Centrale Europene şi ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută”, se arată în comunicat.

În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia februarie 2020, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

”Noua prognoză reconfirmă în linii generale coordonatele precedentei prognoze pe termen mediu. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se reducă semnificativ în primele luni ale anului curent şi să rămână în jumătatea superioară a intervalului ţintei până la finele orizontului proiecţiei, pe o traiectorie ce redevine uşor crescătoare în a doua parte a anului curent”, se arată în comunicat.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în decembrie la 4,04%, după ce a crescut în noiembrie până la 3,77%, potrivit datelor INS.