Opt persoane au fost retinute in cursul acestor incidente, care nu au provocat raniti, a declarat vineri dimineata politia suedeza pentru agentia TT.

In cartierul de periferie Rinkeby, sase masini au ars, dintre care cinci in intregime, potrivit unui fotograf AFP aflat la fata locului. Alte trei vehicule au fost incendiate la Norsborg, iar un incendiu la un comisariat de politie, la Aelvsjoe, a fost controlat rapid.

Potrivit pompierilor, doua scoli, una la Tensta, iar cealalta la Kista, langa Husby, de unde au pornit tulburarile, au fost incendiate, dar sinistrele au fost controlate repede. La Sodertaelje, la fel ca in urma cu o zi, s-a aruncat cu pietre in politisti.

Aceste violente au provocat o dezbatre in Suedia asupra integrarii imigrantilor, care reprezinta 15% din populatie, se concentreaza in cartiere sarace, in marile orase, si se confrunta cu o rata a somajului mai importanta decat restul populatiei.

Tulburarile ar avea la origine moartea la Husby, un cartier defavorizat din capitala, a unui rezident in varsta de 69 de ani, impuscat de politie la domiciliu. Politia a anuntat ca nu a putut sa il retina pe acest barbat inarmat si a pledat legitima aparare.

"Suntem pe cale sa devenim, putin cate putin, ca celelalte tari", a declarat Aje Carlbom, un antropolog de la Universitatea din Malmo. "Sa traiesti, ca tanar, in aceste cartiere izolate, se poate dovedi foarte dificil sub anumite aspecte. Nu ai, practic, niciun contact cu alti suedezi, iar de cele mai multe ori nu cred sa ai o buna intelegere a societatii suedeze", a adaugat acesta.

Din cauza politicii liberale in domeniul imigratiei, Suedia a devenit in ultimele decenii una dintre destinatiile imigrantilor in Europa, inclusiv a unor cetateni din Irak, Afganistan, Siria sau Somalia.

Incidente grave, comparabile celor care se desfasoara in prezent, au avut loc in 2010 la Stockholm si in 2008 la Malmo (sud).