Esecul de a ajunge la un acord pentru a-si asigura al doilea pachet de finantare, de 130 de miliarde de euro, risca sa impinga Atena intr-un faliment haotic, care ar putea ameninta viitorul zonei euro.

Un purtator de cuvant al partidului socialist PASOK a declarat, duminica, ca liderii celor trei partide care sustin guvernul premierului tehnocrat Lucas Papademos trebuie sa prezinte raspunsuri de principiu pana luni la pranz.

Un oficial guvernamental a negat, insa, ulterior ca partidele au primit un ultimatum pentru a raspunde. Intrebat daca partidele trebuie sa raspunda la timp pentru o reuniune de lucru a ministrilor de Finante din zona euro, oficialul elen a spus "Nu, nu exsita termen limita".

Partea elena si creditorii internationali trebuie sa ajunga la un acord inainte de urmatoarea reuniune a Eurogroup, a spus oficialul.

Grecia ramane fara timp in negocierile pentru al doilea pachet de ajutor financiar, iar statul elen va primi bani numai daca isi respecta promisiunile privind reformele economice, au declarat, luni, cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

"Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro. O spunem clar, asta este opinia noastra. Dar nu poate exista un nou pachet de ajutor pentru Grecia daca nu se ajunge la un acord cu reprezentantii UE, FMI si BCE. Toti cei responsabili din Grecia trebuie sa stie ca nu vom devia de la aceasta pozitie", a spus Merkel.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat, luni, ca negocierile dintre Grecia si creditori, pentru a evita intrarea tarii in faliment, au trecut "deja de termenul limita", potrivit AFP.

"Adevarul este ca am depasit deja termenul limita", a spus Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al comisarului european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn. "Mingea este acum in terenul autoritatilor elene", a adaugat Altafaj.

Premierul elen Lucas Papademos a incercat, luni, sa obtina aprobarea finala pentru reforme de la partidele care sustin guvernul, aceasta fiind o conditie pentru un nou ajutor extern de la UE si FMI. Liderii europeni au anuntat un acord de principiu pentru al doilea pachet, de 130 de miliarde de euro, inca din octombrie.

Printre masurile care nu au fost inca definitivate se regasesc reforma pietei muncii si consolidarea bancilor locale. Grecia are nevoie de ajutorul extern pana in martie, pentru a acoperi scadente de 14,5 miliarde de euro.