"Regele a luat decizia de a cere serviciilor de la Patrimoniul national sa inceapa procedura de cedare" a iahtului sau Fortuna, estimat la 21 de milioane de euro, a anuntat un purtator de cuvant al casei regale spaniole, citat de AFP.

Iahtul Fortuna, care are o lungime de 41,5 metri, a fost oferit monarhului spaniol in anul 2000, de un grup de oameni de afaceri, prin intermediul Fundatiei pentru turism si cultura din Insulele Baleare, cu scopul de a se asigura ca regele Juan Carlos isi va petrece vacantele in acest arhipelag si va promova astfel imaginea turistica a acestuia.

Cu toate acestea, regele Spaniei, in varsta de 75 de ani, a folosit iahtul din ce in ce mai rar. Ultima data a facut-o in august 2012. Potrivit presei spaniole, un plin al rezervorului de carburant al ambarcatiunii costa peste 20.000 de euro.

Consiliul de administratie al Patrimoniului national, organismul care administreaza bunurile monarhului, trebuie in prezent sa aprobe procedura de cedare a iahtului Fortuna catre Guvernul spaniol, care va decide ulterior daca il va pastra sau daca il va scoate la vanzare.

Popularitatea regelui Juan Carlos se afla in cadere libera in ultimele luni, din cauza mai multor scandaluri, inclusiv a acuzatiei de coruptiei adusa ginerelui monarhului spaniol, Iñaki Urdangarin.

Spaniolii ii reproseaza, totodata, regelui Juan Carlos ca a mers anul trecut in Botswana pentru a face safari, intr-o perioada in care Spania se afla in plina recesiune si se confrunta cu o "cura" severa de austeritate.