• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Manifestari de amploare in Spania fata de reducerile din educatie

Manifestari de amploare in Spania fata de reducerile din educatie

Mii de persoane, profesori, parinti, elevi si studenti au manifestat joi in intreaga Spanie, mai ales la Madrid si Barcelona, fata de taierile din educatia publica realizate de guvernul de dreapta, potrivit AFP.

Imbracati in tricouri verzi, devenite pentru multi uniforma lor, purtand inscriptia "Educatia publica a tuturor, pentru toti", manifestantii, printre care si parinti veniti cu copiii, au defilat la Madrid pana in fata ministerului Educatiei.
 
Sindicatele din invatamant si studentii au facut joi apel la o zi de greva in educatie, care a fost urmat de 20% din personal conform guvernului, 70% conform sindicatelor, impotriva reducerilor bugetare si impotriva unui proiect de reforma a educatiei.
 
Proiectul de reforma al ministrului Educatiei Jose Ignacio Wert prevede mai ales posibilitatea cresterii numarului de elevi dintr-o clasa si intareste pozitia limbii spaniole in fata altor limbi oficiale vorbite in regiuni.
 
"Wert demisia!", strigau manifestantii adunati in cursul serii in fata ministerului Educatiei. Angajat intr-un efort fara precedent de redresare a conturilor publice ale tarii, guvernul lui Mariano Rajoy, venit la putere la sfarsitul lui 2011, a facut mai ales taieri in bugetele ministerelor, cel al Educatiei fiind redus cu 14 la suta intre 2012 si 2013.
 
In total, guvernul prevede o reducere de trei miliarde de euro pe an a cheltuielilor din educatie, un sector unde bugetul este gestionat de regiunile autonome, ceea ce impune acestora eforturi sporite.
 
Reducerile, precum si viitoarea lege, pun in pericol, conform sindicatelor, sistemul de invatamant public.

10 mai 2013 07:55
Modifică setările cookies