Salariile reale in Germania au inregistrat in T2 cel mai rapid ritm de crestere din ultimii sapte ani. Exporturile nu mai reprezinta principalul motor de crestere al economiei, ci consumul privat
UPDATE: Salariile reale in Germania au urcat cu 2,7% in T2 din 2015, cel mai ridicat ritm de crestere de la publicarea acestor date, in 2008, si un nou indiciu al accelerarii redresarii celei mai mari economii europene, a anuntat marti Destatis, transmite Reuters.
In primele trei luni din acest an, salariile au crescut cu 2,5% iar in T4 din 2014 avansul a fost de 2,2%. Pe baza nominala, cel mai mare avans s-a inregistrat in estul Germaniei, in sectoarele unde lucreaza forta de munca mai putin calificata, ceea ce sugereaza ca introducerea salariului minim de 8,50 euro brut pe ora in Germania, de la 1 ianuarie, a fost benefica.
Inflatia redusa a sprijinit, de asemenea, cresterea salariilor. In T2 din 2015, preturile de consum au crescut cu doar 0,5%.
Ferdinand Fichtner, economist la DIW, considera ca anul acesta salariile reale ar urma sa urce cu 2,5 - 3%, ceea ce va majora semnificativ puterea de cumparare.
Exporturile nu mai reprezinta principalul motor de crestere al economiei Germaniei, fiind depasite de consumul privat. Datele recente arata ca somajul este in scadere, iar inflatia incetineste. Vanzarile de retail sunt in crestere, iar increderea consumatorilor se afla la un nivel ridicat.
Analistii sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana ofera masuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an.
Luni, Bundesbank a anuntat ca economia germana a continuat in acelasi ritm solid de crestere si in trimestrul trei din 2015, pe fondul veniturilor mai ridicate si al declinului pretului titeiului, anunta Bundesbank, potrivit MarketWatch.
Avansul de 0,4% din T2 a fost sprijinit de exporturi.
"Activitatea economica solida din Germania a continuat probabil in timpul verii. De asemenea, este remarcabila cresterea numarului de angajati. Dar si a veniturilor. Acestea au sprijinit cererea pe plan intern", arata raportul Bundesbank.
Banca centrala germana afirma ca, in pofida majorarii exporturilor, productia nu a urcat semnificativ la inceputul T3 din 2015. Comenzile industriale noi au urcat cu 3% in T2 din acest an, comparativ cu primele trei luni, in timp ce productia industriala a crescut cu 0,7% in iulie, dupa un declin de 0,9% in iunie.