Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a declarat pentru stirile ProTV:

"Suntem ingrijorati ca noua regula poate impune viza pentru toti cetatenii din statele care nu ofera circulatie libera tuturor europenilor. Legislatia poate afecta negativ oamenii de afaceri americani, dar si turistii care calatoresc in UE, iar daca se vor aplica vize pentru ei, masura ar putea duce la impunerea vizei pentru toti europenii care vor sa calatoreasca la randul lor in SUA, potrivit tratatelor de reciprocitate, or asta ar incetini revenirea economica atat in Europa, cat si in Statele Unite."

Replica extrem de dura a americanilor vine dupa ce un nou Regulament adoptat in decembrie 2013 de Parlamentul European prevede introducerea vizelor pentru orice stat ai carui cetateni circula liber in Europa, dar care la randul sau nu acorda aceleasi privilegii tuturor celor 28 de tari comunitare.

"Comisia Europeana ia foarte in serios principiile reciprocitatii si solidaritatii, iar noul mecanism arata asta. Comisia va analiza foarte atent orice cerere, dar va trebui sa decida daca urmatorul pas poate include o astfel de solutie", a spus Michele Cercone, purtator de cuvant al comisarului pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.

Ministerul de Externe de la Bucuresti a precizat pentru ProTV ca: "România a notificat deja instituţiile europene cu privire la acele state care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetătenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terţe. SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificării"

Teoretic, SUA are 6 luni la dispozitie sa ridice vizele pentru romani, polonezi, croati, bulgari si ciprioti. Daca nu, Comisia poate impune din nou vize pe intreg teritoriul Uniunii pentru americani. Exista insa si varianta mai putin drastica, in care Bruxelles-ul nu pune piciorul in prag si paseaza responsabilitatea negocierilor fiecarui stat implicat in parte.

Statele Unite ar fi dispuse sa elimine restrictiile pentru romani doar daca procentul de refuz la interviurile pentru viza va scadea sub 3% - fata de 11,5%, cat a fost anul trecut. Senatul american discuta insa ridicarea acestui prag la 10 %.