Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra in vigoare in decurs de 24 de luni de la publicarea in Jurnalul Oficial al UE, transmite Mediafax.

"Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci cand o tara terta, ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE, aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea acestuia implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unei tari membre ai carei cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada. 

La 30 de zile de la intrarea in vigoare a rezolutiei, statul in cauza poate notifica in scris Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana pentru a cere declansarea mecanismului.

CE publica notificarea in Jurnalul Oficial, iar statul tert are la dispozitie sase luni pentru a ridica vizele.  Daca nu se intampla acest lucru, Comisia are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate inainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, in care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor. 

La patru ani dupa intrarea in vigoare a Regulamentului, CE transmite Parlamentului European si Consiliului un raport in care evalueaza eficacitatea mecanismelor de reciprocitate si suspendare.