Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washingtonul si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

"Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci cand o tara terta, ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE, aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea acestuia implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unei tari membre ai carei cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada.

Ruslan Bocancea, avocat specializat in imigrari in Statele Unite, a explicat, intr-un interviu pentru incont.ro, ce presupune aplicarea acestui mecanism, cat timp ar putea dura ridicarea vizelor SUA pentru cetatenii romani si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care aplica pentru o viza, ce duc la respingerea dosarului.

Reporter: In ce conditii ar putea intra in vigoare o asemenea masura si cat timp ar dura pana la aplicarea ei?  

Ruslan Bocancea: Conform acestui act, Romania (sau orice tara din UE) ar putea initia o astfel de petitie, pe care ar trebui sa o trimita Consiliului European si Comisiei Europene, care vor avea 30 de zile la dispozitie ca sa fie de acord sau nu cu propunerea Romaniei. Insa eu nu cred ca vor fi de acord, pentru ca acest lucru ar insemna ca Parlamentul European sa impuna vize pentru americani in toate tarile UE. De ce ar face ei acest lucru? Majoritatea tarilor din UE sunt incantate de Programul VWP (Visa Waiver Program). Schimbarea ar “raci” oarecum relatiile dintre SUA si UE, ceea nu este deloc o idee buna in acest moment. 

La ora actuala, doar patru tari din EU (Croatia, Bulgaria, Polonia si Romania), care nu sunt aceptate in VWP momentan, ar fi motivate sa initieze acest proces. Exista un motiv logic pentru care americanii inca nu lasa aceste tari sa intre in VWP, si anume pentru ca multi raman in SUA ilegal dupa expirarea vizelor. 

Rep.: Avand in vedere relatiile dintre Romania si SUA, credeti ca Bucurestiul va cere vreodata UE declansarea mecanismului de reciprocitate?  

R.B.: Eu personal nu cred ca este o idee buna ca Romania sa faca demersuri in acest sens. Apoi, nu cred ca, daca se va intampla, Comisia Europeana va fi de acord. Mai departe, trebuie sa tinem cont ca toate relatiile dintre tara initiatoare si SUA vor fi afectate. 

Exista o expresie in “Principele” lui Machiavelli, care spune: "Nu incerca sa omori Regele. Insa daca incerci, ar fi bine sa si reusesti". Nu cred ca e cazul ca noi sa incercam asa ceva.  

Trebuie accentuat, insa un lucru foarte important legat de VWP (Visa Waiver Program). Chiar daca Romania va fi acceptata in program, asta nu inseamna ca vor putea beneficia toti cetatenii Romaniei. Vizele SUA nu dispar. Este doar o modalitatea suplimentara (o viza de turist nefiind necesara) pentru unii cetateni sa mearga in SUA pentru 90 de zile cu scopul de a vizita si a cheltui bani. Foarte multi romani vor fi socati, in cazul in care Romania va fi acceptata in VWP, ca ei nu vor putea sa se urce in avion fara sa aiba, cel putin o viza de turist, care trebuie obtinuta de la consulat. Sincer, eu voi fi si mai ocupat cu probleme complexe odata ce Romania intra in VWP. 

Daca scopul calatoriei nu este acela de a vizita, fiecare persoana - nu conteaza din ce tara provine, are nevoie de o viza SUA corespunzatoare scopului calatoriei. Eu am foarte multi clienti germani, englezi, francezi, care, desi tarile lor sunt in programul VWP, au avut nevoie de o viza pentru scopuri diferite. De asemenea, foarte multi romani nu vor putea beneficia de programul VWP din alte cauze. Daca au fost refuzati pentru o viza in trecut, daca au fost arestati, au fost condamnati si in multe alte situatii - lista este foarte lunga, nu pot merge in SUA prin programul VWP.   

MAE ar trebui sa-si concentreze eforturile si banii nu pe a initia procesul de impunere a vizelor pentru americani, ci pe gasirea de metode pentru a reduce rata de refuz de la 17% la 10% sau 3%.  Spre exemplu, ar putea oferi informatii/sfaturi prin mass media despre procesul de a aplica pentru vize SUA. Cu alte cuvinte, sa gaseasca solutii pentru a ajuta la trierea persoanelor care nu au sanse de vize. Daca cei fara sanse nu vor mai aplica, rata de refuz va scadea automat.      

Rep.: Independent de votul din Parlamentul European, cand credeti ca vor putea circula romanii liber in SUA? In cat timp credeti ca va avea sanse Romania sa intre in programul Visa Waiver?  


R.B.: Nu mai devreme de 5 ani, cu exceptia cazului in care americanii schimba conditia ratei de refuz de la 3% la 10%. Insa, chiar si asa, va mai dura cel putin 2-3 ani pentru ca Romania sa ajunga acolo. Pe de alta parte, o astfel de lege trebuie adoptata si semnata de Obama. Daca nu se hotaraste nimic pana la sfarsitul anului 2013, nu cred ca se ma hotaraste nimic pana in 2015. Anul 2014 este an de alegeri in SUA pentru Senat si Camera Reprezentantilor si in astfel de ani nu se adopta nimic drastic, asa cum este reforma imigratiei.    

Rep.: Care este, in prezent, rata de respingere a solicitarilor pentru vize si care a fost evolutia in anii anteriori? 

R.B.: 2009 – 26,3%, 2010 – 24,8%, 2011 – 22,4%, 2012 – 17%.   

Rep.: Ministrul de Externe roman declara recent ca rata de respingere admisa ar putea fi majorata la 10%, de la 3% in prezent. Credeti ca exista sanse ca aceasta modificare sa fie operata?   

R.B.: Exista sanse si se discuta momentan. Senatul american a introdus si a adoptat un document pentru reforma in domeniul imigratiei, are 844 pagini. In acest document exista o propunere de modificare a ratei de respingere de la 3% la 10%. Legea a trecut de Senat, dar s-a impotmolit in Camera Reprezentantilor, pentru ca aici nu este vorba doar de VWP. Ei nu sunt de acord cu legalizarea a 11 milioane de ilegali si, prin urmare, nu vor sa voteze pentru.   

Rep.: La ce trebuie sa fie atenti cei care vor sa obtina viza pentru SUA? Care sunt cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie sa le aiba in vedere si care sunt cele mai frecvente greseli in completarea formularelor, care duc la respingerea cererii?  

R.B.: Multa lume crede ca este foarte greu sa obtii o viza pentru SUA. Insa, 83% din romanii care au aplicat in 2013 au obtinut o viza. SUA doresc ca lumea sa calatoreasca acolo, pentru ca este foarte bine pentru economie.   

Cele mai frecvente motive de respingere:

Completati formularele cu multa atentie! Daca nu sunteti atenti, exista posibilitatea sa fiti refuzati.  De exemplu, formularul DS-160 intreaba daca aveti rude in SUA, inclusiv frati, surori si din greseala nu bifati corect.  Poate fi interpretat ca ati mintit intentionat, in cazul in care ofiterul afla ca aveti rude in SUA – motiv de respingere.  

Nu mintiti! Aceasta este o cauza pentru care foarte multi romani sunt refuzati. De exemplu, formularul DS-160 intreaba daca ati fost arestat in trecut si nu bifati ca ati fost arestat. Este un motiv de respingere. Nu conteaza neaparat faptul ca ati fost arestat in trecut, dar poate fi interpretat ca ati mintit intentionat, ceea ce inseamna frauda. 

Nu uitati sa aveti actele necesare pentru interviu! Spre exemplu, in cazul unei vize de turist aveti nevoie de pasaport, chitanta in original, confirmare ca ati aplicat pentru viza online etc.  

Nu argumentati in fata ofiterului consular, nu fiti "self-explanatory"! Romanilor le place sa argumenteze ca “nu au intentionat sa minta in formular,” cand deseori este  prea tarziu si nu mai ajuta cu nimic. Ofiterii consulari sunt foarte bine pregatiti si au acces la foarte multe informatii. 

Incercati sa fiti relaxati in timpul interviului! Ofiterii nu merg la lucru dimineata cu scopul de a refuza aplicantii. Daca sunteti speriat, ofiterul poate crede ca ascundeti ceva si se ingrijoreaza. Sunt si ei oameni. 

Rep.: Care sunt aspectele care conteaza cel mai mult in stabilirea perioadei de acordare a vizelor? De ce unii solicitanti primesc viza pe 6 luni, iar altii pe 10 ani?   

R.B.: Multi sunt afectati pentru ca nu inteleg ce s-a intamplat. Sunt doua concepte diferite:  

1. Viza. Aceasta hartie/timbru se lipeste in pasaport. O viza de turist SUA (B-1/B-2) pentru romani este valabila in majoritatea cazurilor pentru 10 ani. Nu toate tarile obtin aceasta viza cu o valabilitate de 10 ani. Acest lucru nu inseamna ca un roman poate sta in SUA 10 ani. Viza iti da dreptul de a urca in avion si de a ateriza la granita SUA, dar nu iti garanteaza intrarea.  

Exista cazuri - foarte putine, in care consulatul elibereaza o viza de turist (B-2) pe 6 luni. Spre exemplu, pentru cineva care merge la un spital in SUA. Dar, in majoritatea cazurilor, astfel de vize se elibereaza pe 10 ani. In anul 2012, 21.298 romani au obtinut viza de turist (B-1/B-2) pe 10 ani. Doar 41 au obtinut viza de turist (B-2) pe 6 luni.    

2. Statut. Odata ce ajungi la granita, granicerii hotarasc daca poti sa intri. Vor incerca sa afle daca scopul calatoriei corespunde cu viza pe care o ai in pasaport. Spre exemplu, ai viza de turist, insa mentionezi ca intri sa mergi la studii. Intrarea va fi refuzata pe motiv ca viza din pasaport nu corespunde cu scopul calatoriei. Persoana va trebui sa se intoarca in Romania sa aplice pentru o viza de student. Odata ce intri in SUA, viza nu mai e atat de multa relevanta, ci statutul. Ofiterul de la granita acorda un statut, in cazul persoanelor cu vize de turist, pe o perioada de 6 luni. Apoi, te intorci in Romania si poti merge din nou, dupa o perioada. Atata timp cat viza este valabila in pasaport si nu exista alte probleme, persoana poate primi din nou un "status" de 6 luni la intrare in SUA.   

Rep.: Care sunt costurile pe care le implica obtinerea vizei turistice pentru SUA si cat dureaza procesul? 

R.B.: Momentan, taxa pentru viza de turist este 160 de dolari si dureaza 1-2 saptamani pentru a o obtine.

Carte de vizita Ruslan Bocancea:

-Originar din Republica Moldova, a venit in Romania la studii. S-a mutat in Romania in 1994 si are cetatenie romana.
-In 2001, in timp ce studia la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, a plecat cu o viza de studii in America (a absolvit Stiinte Politice in Dakota de Sud).
-A ramas acolo, unde si-a continuat studiile si a inceput sa lucreze pentru autoritatile guvernamentale inca din facultate (mai intai in internship, apoi ca angajat).
-Dupa 6 ani a urmat Facultatea de Drept in Minnesota.
-In timpul facultatii a facut voluntariat la organizatii non-profit, unde s-a ocupat de cazuri de imigrare.
-Aproape zece ani a lucrat cu senatori si deputati din doua state americane, iar in timpul Facultatii de Drept a lucrat pentru doi judecatori federali, cu care a continuat cateva luni si dupa absolvire.
-In urma cu doi ani si-a deschis cabinet de avocatura specializat in imigrari in Minnesota, iar in 2011 s-a extins si la Bucuresti.
-Reprezinta firme care vor sa se extinda in SUA, oameni de afaceri care vor sa investeasca in America sau cetateni care vor sa emigreze si au dificultati legale in completarea dosarului.