"Statele Unite vor sa domine lumea", a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa. "In centrul filosofiei americane, nu exista decat un lucru: «Noi suntem numarul unu»", a subliniat Lavrov.

Presedintele american, Barack Obama, a afirmat marti, in discursul sau despre Starea Natiunii sustinut in fata Congresului SUA, ca "marile puteri nu pot intimida (tarile) mici", referindu-se in mod evident la "agresiunea" rusa in Ucraina.

"Am demonstrat puterea diplomatiei si fortei Statelor Unite", a declarat Obama. "Noi aparam principiul potrivit caruia marile puteri nu pot intimida (tarile) mici, opunandu-ne agresiunii rusesti, sustinand democratia in Ucraina si reasigurandu-ne aliatii din NATO", a adaugat el.

"Anul trecut, in timp ce efectuam lucrul dificil de a impune sanctiuni impreuna cu aliatii nostri, unii au sugerat ca agresiunea (presedintelui rus Vladimir) Putin constituie o demonstratie extraordinara de strategie si forta", a continuat Obama. "Astazi, Statele Unite sunt puternice si unite cu aliatii sai, in timp ce Rusia este izolata, iar economia sa este distrusa", a precizat el.

Puterile occidentale au acuzat in repetate randuri Rusia de implicare in criza din Ucraina, insa Moscova a respins aceasta acuzatie.