Evidentiind drumul parcurs de la sosirea sa la putere in 2009, in contextul unei crize economice mondiale, cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, a carui popularitate este in crestere, va prezenta, in traditionalul discurs despre Starea Natiunii, o serie de propuneri in favoarea clasei de mijloc.

Insa aceste propuneri au sanse minime de a fi adoptate, din cauza opozitiei republicanilor, care detin majoritatea in ambele camere ale Congresului.

Barack Obama, care lauda "o economie in crestere, un deficit in scadere, o industrie dinamica si o productie energetica in plina expansiune", va insista, de asemenea, cu doi ani inainte de incheierea celui de-al doilea mandat la Casa Alba, asupra necesitatii unei reforme fiscale.

"Ne aflam de 15 ani intr-un nou secol. Cincisprezece ani care au inceput cu un atac terorist pe teritoriul nostru, care au generat doua razboaie lungi si costisitoare, care au fost martorii unei recesiuni violente ce s-a extins in tara noastra si in lume", va declara Obama. "Dar, in aceasta seara, intoarcem pagina", urmeaza sa incheie presedintele american.

Presedintele american a facut apel, totodata, pentru progrese in acordurile de liber-schimb cu Uniunea Europeana si zona Asia-Pacific, solicitand Congresului sa adopte o "procedura de accelerare" a negocierilor, contestata de aliatii sai democrati.

"Le solicit celor doua tabere sa-mi ofere puteri sporite in negocierile comerciale, pentru a proteja muncitorii americani prin noi acorduri comerciale solide cu Asia si cu Europa", a declarat presedintele american in discursul despre Starea Natiunii.