Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) precizează, totodată, într-un raport, că nu se întrevede un final al acestei perioade până când nu se va clarifica cât vor dura restricţiile generate de limitarea răspândirii coronavirusului.

Indicatorii cheie, care arată schimbarea direcţiei în activitatea economică, sugerează că toate economiile mari au intrat "într-o încetinire profundă", doar India înregistrând "o simplă încetinire".

Indicatorii arată "cel mai semnificativ declin înregistrat vreodată în majoritatea economiilor importante", iar incertitudinile privind durata restricţiilor afectează evaluările, avertizează OECD.

Ca rezultat, informează organizaţia cu sediul la Paris, "încă nu se poate anticipa când se va încheia încetinirea, în special pentru că nu se ştie cât de mult vor dura restricţiile şi cât de severe vor fi".

În martie, OECD anticipa că fiecare lună petrecută de marile economii ale lumii în izolare va şterge două puncte procentuale din creşterea lor anuală.

"Estimările noastre arată că izolarea va afecta în mod direct sectoare echivalente cu până la o treime din Produsul Intern Brut în marile economii", declara, luna trecută, directorul general al OECD, Angel Gurria.

"Am calculat că, pentru fiecare lună de izolare, va avea loc o pierdere de două punct procentuale din creşterea anuală a PIB-ului. Numai sectorul turismului se confruntă cu o diminuare a activităţii cuprinsă între 50 şi 70% în această perioadă. Multe economii vor cădea în recesiune", a adăugat Gurria, potrivit Agerpres.

Directorul general al OECD a subliniat însă că aceste costuri ridicate ale măsurilor sanitare sunt necesare pentru a evita consecinţe şi mai tragice şi un impact mult mai grav asupra economiei. "Încetinirea epidemiei şi salvarea vieţilor umane trebuie să fie prima prioritate a guvernelor", a spus Gurria.

Potrivit directorului general al OECD, consecinţele asupra creşterii anuale a PIB-ului vor depinde de mulţi factori, precum amploarea şi durata izolărilor naţionale, efectele reducerii cererii pentru bunuri şi servicii în alte părţi ale economiei şi viteza cu care măsurile semnificative de sprijin fiscal şi monetar vor începe să îşi facă simţite efectele.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.