Spania: Propunerea de reducere a bugetului UE este inacceptabila
Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, considera inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, de reducere a bugetului UE cu 75 miliarde de euro, informeaza AFP.
"Pentru guvernul spaniol, primul document prezentat de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pare un document bun. Cel de-al doilea, prezentat de domnul Van Rompuy, este pur si simplu inacceptabil", a afirmat Mariano Rajoy la incheierea unui summit ibero-american, potrivit AFP, preluata de Mediafax.
El a adaugat ca acest buget nu este agreat de guvernul spaniol, care va face cu cunoscut acest lucru institutilor europene, in speranta ca va exista o alta propunere, mai rezonabila, care sa poata fi impartasita sa Spania. Premierul spaniol a mentionat ca element de frictiune in special reducerea ajutoarelor pentru agricultura si a fondurilor destinate politicii de coeziune si regiunilor.
Potrivit unor surse europene, Spania ar putea pierde ajutoare de aproape 20 de miliarde de euro in viitorul buget, cu o scadere de 30% in cazul regiunilor si de 17% in cazul agriculturii.
Herman van Rompuy a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a bugetului de 1.033 miliarde de euro propus de Comisia Europeana. Presedintele UE vrea in principal reducerea cu 29,5 miliarde de euro a platilor efectuate in cadrul politicii de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a fondurilor pentru Politica Agricola Comuna (PAC), fapt respins deja de mai multe tari precum Franta si Polonia.
Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat speranta sambata, intr-o intalnire cu Barroso, ca summitul de saptamana viitoare va conduce la un acord care sa mentina finantarea politicilor de coeziune si a celei agricole.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca problema bugetului european, care se va discuta la Consiliul European, va viza interese fundamentale ale Romaniei, iar presedintele are "obligatia" fie sa obtina ceea este "corect pentru Romania", fie sa-si utilizeze dreptul de veto.
Ponta a afirmat, sambata, la Bistrita, ca propunerea presedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai putin pentru Romania, "400 de euro mai putin pentru fiecare roman", iar Traian Basescu trebuie sa voteze impotriva acesteia.
"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune si 3 miliarde euro pe politica agricola, mai putin decat ceea ce a propus CE", a spus Ponta. Premierul a adaugat ca Basescu ar fi trebuit ca, in loc sa faca "glume de doi bani", sa explice ce se discuta la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
"Imi doresc ca presedintele Basescu sa nu mai mearga la Bruxelles sa reprezinte interese personale, cum a facut de multe ori, imi doresc sa reprezinte interese nationale", a mai sustinut Ponta.
"Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA, noi am intrat ca si alte tari Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru ca Uniunea Europeana presupune coeziune si presupune o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventie de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Daca ni se spunea in 2007 «nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in vest, dar o sa va facem ANI si DNA», poate ca ne gandeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins si eu cred ca domnul presedinte Basescu prin tot ce face inspira in populatie un sentiment anti-european", a afirmat Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ironic, ca, de la anuntul privind posibilitatea utilizarii dreptului de veto de catre Romania la Consiliul European, toti liderii statelor contributoare "s-au bagat sub birouri", mentionand ca "nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles".
"Si eu sunt pregatit sa utilizez dreptul de veto, daca se incalca Tratatul. De opt ani, nu am vazut niciun stat depunand, facand un veto in Consiliul European, atunci cand nu s-a incalcat Tratatul. Nu am vazut. In rest, misiunea liderilor europeni este sa stea acolo pana gasesc solutii. V-as aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile si doua nopti in care, pana la urma, Romania a obtinut un buget pe care nu reuseste sa il cheltuiasca", a spus el.
Presedintele Basescu a mai declarat ca nu poti sa te duci la contributori si sa spui: "Doamna Merkel, daca nu-mi dai atat, eu iti trantesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin".
Duminica, seful statului a facut un apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern si a acuzat "iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni".
Administratia Prezidentiala a transmis, duminica, o serie de precizari "referitor la declaratiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanti ai unor institutii publice, si politicieni romani le-au exprimat in ultimele zile, inclusiv la declaratia prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, de sambata, 17 noiembrie a.c., de la Bistrița («Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori» - conform agentiei de stiri Mediafax)".
"Aceste declaratii antieuropene nu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei", se arata in comunicatul transmis de Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.
Pe acelasi subiect: