Autoritatile chineze au ordonat companiilor aeriene sa nu respecte noua prevedere europeana, care a intrat in vigoare in ianuarie, si au amanat achizitia a 45 de avioane A330 si 10 aeronave A380 juperjumbo.

Mai multe surse apropiate situatiei au spus ca avioanele A380 erau destinate companiei Hong Kong Airlines, la care HNA Group, compania mama a Hainan Airlines, detine o participatie de 46%.

Un grup de 23 de tari, intre care China si Rusia, care se opun taxei pe emisiile de dioxid de carbon ale avioanelor introdusa de Uniunea Europeana (UE), au aprobat in februarie un set de masuri de reactie care risca declansarea unui razboi comercial la nivel mondial. UE a respins atunci avertismentele ca fiind doar "ipotetice".

Intre masurile stabilite se numara interzicerea operatorilor aerieni nationali de a participa la sistemul UE de tranzactionare a certificatelor de dioxid de carbon, depunerea unei plangeri oficiale la Organizatia Internationala pentru Aviatie Civila a Natiunilor Unite, sistarea discutiilor cu companiile aviatice europene referitoare la noi rute si impunerea unor taxe suplimentare operatorilor din UE.