Scăderea a venit după un avans de 20% în perioada martie - decembrie 2019, potrivit datelor publicate miercuri de PwC, care arată că cele mai afectate sunt companiile care activează în sectorul petrol şi gaze.

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, însemnând 3,9 trilioane dolari, în primul trimestru al anului, ca urmare a pandemiei COVID-19, după un avans de 20% în perioada martie - decembrie 2019”, potrivit clasamentului global realizat de PwC.

Cele mai afectate sunt companiile care activează în sectorul petrol şi gaze.

Ca urmare a acestei evoluţii, în perioada 31 martie 2019 - 31 martie 2020, pentru care este realizat clasamentul, valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a atins 21,5 trilioane dolari, în creştere cu 2% faţă de perioada corespunzătoare anterioară.

Energia şi sectorul financiar, cele mai mari scăderi

”În mod cert, această criză medicală a condus la o scădere pe termen scurt a performanţei şi a valorii de piaţă a multor companii, care riscă să aibă un efect negativ şi pe termen mediu şi lung. În primele trei luni din acest an, piaţa pare şi-a ales câştigătorii şi perdanţii la nivel de sectoare. Deşi vedem pierderi pe toată linia, impactul negativ a fost evident mai puternic pentru industria financiară şi cea de petrol şi gaze. Se observă că investitorii sunt mai prudenţi faţă de evaluările cu risc ridicat şi se concentrează asupra companiilor care generează profit şi numerar”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener şi lider consultanţă pentru afaceri, PwC România.

În primele trei luni ale anului 2020, toate sectoarele au avut scăderi. Cel mai afectat a fost cel de petrol şi gaze, cu scădere de 37%, urmat de cel financiar cu 23%, spun analiştii.

Cele mai mici scăderi au fost înregistrate de companiile din sectorul de utilităţi, de 1%, de cele de tehnologie, care au pierdut 11% din capitalizarea de piaţă, şi de firmele de servicii pentru consumatori, cu minus 6%. Evoluţia acestuia din urmă a fost sprijinit de creşterea cu 16% (23 miliarde de dolari) a Netflix, una dintre cele zece companii a căror valoare de piaţă a crescut în perioada menţionată.

Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcţie de valoarea de piaţă în perioada 31 martie 2019 şi 31 martie 2020.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.